Dijital Pazarlama Dünyası

Anahtar Kelime Analizi Nasıl Yapılır?

Anahtar Kelime Analizi Nasıl Yapılır?

Anahtar kelime analizi iç SEO için kesinlikle yapılması gereken bir süreçtir. Bu süreci anahtar kelime aracı kullanarak hızlandırmaktayız.

Peki biz google’da aratılan kelimeleri nasıl bulacağız? Yazacağımız içeriğe ait anahtar kelimeler nedir? En çok tıklanan anahtar kelimeler nelerdir? Tüm soruları bu içerikte açıkladık.

Anahtar kelime farklı şekillerde anlatılabilir. Ziyaretçi kaynağınız olan kelime gruplarıdır. İçeriğinize, google sayesinde gelecek ziyaretçilerin yaptığı sorgudur.

Örnek vermek gerekirse “elmanın faydaları” başlığında içeriğimiz var. Örnek anahtar kelimelerimiz , “elma neye iyi gelir”, “elma yararları”, “elma yemek zayıflatır mı” gibi sıralanabilir.

Sektörünüzü iyi tanımalısınız. Hedef kitleniz gibi düşünmek, buna göre hareket etmek gerekir. Yukarıda elmanın faydalarını arayan kullanıcıya, elma yemek zayıflatır mı konusunu da ekledik. Gerçekten zayıflatır mı sorusunu arayan kullanıcılara cevap vermiş olduk.

Uzun kuyruklu anahtar kelime: İçeriğimizin ilgili olduğu, içinde bulunduğu uzun kelime grupları olarak adlandırabiliriz.

Bunu belirlemek için google’ı kullanıcaz. Google’da arama yaptıktan sonra alt kısımdaki ilgili aramalar kısmı bize yardımcı olucak.

Basit düşüneceğiz. Bizim düşündüğümüz değil, insanların ne düşündüğü önemli.

uzun kuyruklu anahtar kelimeler

Resimde gördüğümüz gibi elma faydaları’na ait en çok aratılan uzun kuyruklu anahtar kelimeler bulunmakta. Bunları bir yere not edelim ve içeriğimiz de kullanmaya özen gösterelim.

Kendi çevremden örnek veriyorum. İnternetten uzak biriydi. Ucuz bir ayakkabı bakıyordu. Aramasını şu şekilde yaptı: “bağcıklı en ucuz ayakkabı modelleri ve fiyatı nedir”. Verdiğim örnek tabi ki de tartışılabilir fakat mantığı umarım anlamışsınızdır.

Anlatmak istediğim basit, uzun kuyruklu kelimeler türetmek. İnsanlar hala googledaki sitelerin google’a ait olduğunu sanıyorlar 😊

Google Ads(adwords) İle Anahtar Kelime Analizi

Google Ads anahtar kelime planlayıcı(google keyword planner) ile çok kolay analiz yapabiliriz. Ancak ve ancak anahtar kelime analizi yaparken sadece buna takılı kalmamalıyız. Çünkü google ads, sadece benzer aramaları bize gösteriyor. O anahtar kelimelere ait içeriklere ziyaret almış, diğer anahtar kelimeleri göstermiyor. Kafanız karışmadan hemen Örnek  gösterelim.

Buraya tıklayarak Google Ads’e giriş yapalım.

Sağ üstteki araçlar ve ayarlar -> anahtar kelime planlayıcı -> yeni anahtar kelimeler keşfedin yolunu izleyelim. Oraya ilgili anahtar kelimeyi yazalım.

google adwords anahtar kelime analizi

Ekranda gördüğümüz gibi,(reklam engelleyiciniz(adblock) kapalıysa) “anahtar kelime analizi” kelimesinde, Google’ın bize önerdiği kelimeleri görüyoruz.

Bu anahtar kelimeler benzer kelimeler. Tabi ki bunları da not etmeli, içeriğimiz de bahsetmeliyiz. Fakat bizim asıl amacımız bu değil. Gelin daha derinlere inelim.

Rakip Siteler ile Anahtar Kelime Analizi

Rakip siteler sayesinde anahtar kelime analizini kolaylıkla yapabiliriz. Amacımız “anahtar kelime analizi” adındaki içeriğimizin ilgili olduğu konuları, kelime gruplarını belirlemektir.

Ek olarak, insanların sayfamıza başka hangi kelimeleri kullanarak ulaştı sorusuna cevap vermek denilebilir.

Yazımızında başlığı olan bu anahtar kelimeden yola çıkalım.

Ben bu içeriği yazmaya başlamadan önce, “anahtar kelime analizi” aramasını yaparak google’daki ilk 5 siteyi açtım. Daha sonra aklıma gelen, google ads’den bulduğum kelimeleride araştırdım. Örneğin “anahtar kelime analizi nasıl yapılır” araması yaptım ve yine ilk siteleri açtım.

Daha sonra tüm başlıkları, gözüme çarpan tüm kelimeleri not ettim.

wpmavi anahtar kelime analizi

Bu içerikteki en büyük rakibim olan wpmavi.com sitesini daha çok inceledim 🙂 .

Örneğin: google sıralaması, site içi seo, üst sıralarda yer almak, google organik trafiği arttırmak, google adwords gibi.

Bunu neden yaptım? Çünkü ilk sıralara gelmiş içerik genellikle kalitelidir. Google o siteleri kaliteli, kullanıcıya hitap ettiği için ilk sıralara almıştır.

Dolayısıyla o not ettiğimiz kelimeler, kullanıcıya hitap eden kelimelerdir. Kullanıcı gözünden, basit düşünmek lazım.

Daha sonra tüm bu kelimeleri içeren cümleler oluşturmaya özen gösterelim. Örnek olarak kelimelerimiz;

  • site içi seo
  • google sıralaması
  • google da sıralama yükseltme
  • anahtar kelime nasıl bulunur
  • anahtar kelime analizi nasıl yapılır

Bu kelimeleri içeren bir cümle yazalım.

“Anahtar kelime nasıl bulunur? Analizi nasıl yapılır gibi sorulara cevap aradığınızda hem site içi seo yapmış, hemde google’da sıralama yükseltmek için temel adımları atmış olacaksınız.”

Görmüş olduğunuz gibi hepsini tek cümle içerisinde kullandım. Ayrı bir şekilde, olduğu gibi kullanmak zorunda değilim. Küçük ekleri(-ma -me -mak -mek vb) google anlayabiliyor.

Bu yazımda tümüyle anahtar kelime analizi nasıl yapılır öğrenmiş olduk. Yakın zamanlarda ileri seviye analiz için rehber hazırlayacağım. Tüm sorularınızı sorabilirsiniz.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 4 YORUM
  1. Caprivan dedi ki:

    Ben en çok AdWords üzerinden yapılan analizi kullanıyorum. Makalede çok açık ve güzel bir anlatım yapmışsınız. Beğendim

  2. Ömer Avcı dedi ki:

    Oldukça ideal bir açıklama yapılmıştır. Tam kullanıcıların arayıp bulabilecekleri bir yazı olmuş.

  3. Ömer Avcı dedi ki:

    Makale oldukça öz bir şekilde anlatılmış. Gayet başarılı bir anlatım olmuş.

  4. Beyzanur Seyhan dedi ki:

    Rakip web sitesindeki içeriğe bakarken gözüme çarpan anahtar kelimeleri nasıl seçiyoruz?

dijitalpazarlamadunyasi.com 2019 | 360 Derece Dijital Pazarlama