Dijital Pazarlama Dünyası

E-Ticarete Başlayanlar İçin Dijital Pazarlama Rehberi

E-Ticarete Başlayanlar İçin Dijital Pazarlama Rehberi

E-Ticaret ve dijital pazarlama birbirlerini tamamlayan alanlardır. Dijital pazarlama, bir ürün veya hizmetin dijital kanallarda pazarlanması süreçlerini kapsar.

Bunlar Google reklamları, SEO, sosyal medya reklamcılığı, E-mail pazarlaması gibi sıralanabilir. Başarısız E-Ticaret sitelerinin yaptığı en büyük hatalardan biri, dijital pazarlama için gerekli yatırımı yapmamalarıdır.

Bu yazımızda E-ticarete başlayacaklar için dijital pazarlama nasıl yapılır, e-ticaret ve dijital pazarlama eğitimi gibi konulara kapsamlı şekilde cevap verdik. Hadi başlayalım…

Kurumsal Kimlik

Kurumsal kimlik olmadan olmaz! Dijital pazarlama sürecine başlamadan önce e-ticaret sitenizin pazarlanmaya, kullanıcı karşısına çıkmaya hazır olmalı. Başlamadan önce vereceğiniz radikal kararları iyi düşünmeniz gerekir.

  1. Marka olmaya müsait bir isim bulmalısınız. İlgili alan adlarını boş mu dolu mu kontrol etmelisiniz. (güven vermesi için genellikle .com tercih edilir)
  2. Sosyal medya hesapları için ilgili kullanıcı adlarını kontrol etmelisiniz.
  3. Hoş, sade, renkleri ile duyguları besleyen, sektörünüze uygun bir logonuz olmalı. Bunu işini bilen profesyonellere bırakmalısınız.
  4. Her sosyal medya platformu için (instagram, youtube, twitter vb) özel şablon tasarımlarınız hazır olmalı.

Pazara Hazırlık

Temiz bir web sitesi ve sosyal medya hesaplarımız tamam. Artık ürünlerimizi girmek kaldı. Ekstra olarak sosyal medya hesaplarımız için paylaşımlar hazırlamamız gerek.

Ürünlerimizi acele etmeden, hem kullanıcı odaklı, yani o ürünü alacak kullanıcı için gerekli bilgileri vererek yayınlıyoruz. Hem de SEO ( Arama motoru optimizasyonu) uyumlu yayınlıyoruz.

Kesinlikle xml bayilikleri, toplu ürün çekme işlemleri yapmayın. Her ürün için ayrı SEO uyumlu açıklama ve düzenlemeler yapmalısınız. Yapsanız bile teker teker düzenlemek gerekebilir.

Pazar yerlerinde satış yapacaksanız, birbirleri ile entegre etmelisiniz. Bunun için e-ticaret yazılımınızın pazar yeri (n11, gittigidiyor vb) siteleri ile entegre olmasına dikkat etmelisiniz.

Bu sayede siz sadece kendi sitenizden, hem kendi site içi, hem de diğer tüm pazar yerlerinde yapılacak satışları kontrol edecek, stok değişikliklerini tek bir yerden yönetebileceksiniz.

SEO İşlemleri

SEO, arama motoru optimizasyonu anlamına gelir. SEO, Google ve yandex gibi arama motorlarında organik olarak üst sıralarda yel almanızı sağlar.

dijital pazarlama seo

Bu konulardan tamamen uzak olsanız bile, e-ticaret sektöründe yeni başlayan birileri olarak fazla korkmanıza gerek yok. SEO, artık yoğun olarak kullanıcı deneyimine önem verir hale geldi . Sadece temel teknik ayarlamaları var, onları da hemen halledelim.

Başlamadan önce mutlaka yapmanız gereken Search Console kurulumunu https://dijitalpazarlamadunyasi.com/search-console-nedir-nasil-kullanilir/ adresinde anlattım.

Google Search Console: Sitenizin gün içinde hangi arama sorgusu ile tıklanıldığı, o arama sorgusunu kaç kişinin gördüğünü, sitenize başka sitelerden gelen backlinkleri ( bağlantıları), ve daha bir çok şeyi görebileceğimiz araç.

Hadi şimdi SEO’ya başlayalım.

  1. Kullanıcı, bir ürüne ulaşmak için maksimum 3 sayfa gezecek şekilde site tasarlamalı, kategoriler ayarlamalısınız. (örnek: Ayakkabılar -> Topuklu ayakkabılar -> X ürünü)
  2. E-ticaret sitenizin site haritasını yapmalısınız.
  3. SSL Sertifikası almalısınız. Http sayfalarının hepsini https sayfalarına 301 yönlendirmesi yapmalısınız.
  4. Site hızınızı yükseltmeye çalışmalısınız. Mobil görünümünüzü estetik hale getirmeli ve mobil optimizasyon yapmalısınız. (Bu işlemi tüm işlemlerden sonra yapmalısınız)
  5. Başlıklar, açıklamalar düzenlenmeli, her kategoriye özel açıklama yazmalısınız. Açıklamalar maksimum 130 karakter olmalıdır.
  6. Sektörünüz ve ürünleriniz ile ilgili anahtar kelime araştırması yapmalısınız. Bu anahtar kelimeleri ürün isimlerinde, açıklamalarında kullanmalısınız.
  7. Hiç bir 404 (kırık bağlantı) sayfası olmamalı. Google her sayfanızı tarıyor, ulaşılamayan, bozuk bir sayfanız olmamalı.
  8. Sosyal medya hesaplarınız site içerisine eklemelisiniz.
  9. Site içi arama sayfalarını noindex ( google tarafından indexlenmeme olayı) yapmalısınız.
  10. Site içerisinde ki tüm resimlere alt etiket eklemelisiniz. Google bu alt etiketleri sayesinde ürününüzün ne olduğunu anlıyor.
  11. Tüm resimlerinizin özgün olmalı, ya da özgünleştirmelisiniz.
  12. Site inşaasını kontrollü şekilde ayarlamalısınız. Site inşaası, site içerisinde ki her bağlantıya giden site içi bağlantılar gibi tanımlanabilir. Sırayla en çok bağlantıya sahip bağlantılarınızı Google Search Console yardımıyla alabilirsiniz. Yükselmek istediğiniz sayfalara (genellikle anasayfa) diğerlerinden daha çok bağlantı vermelisiniz.
  13. Yapısal veri ayarlamalarını yapmalısınız. Ürün şeması ve değerlendirme şemaları başlangıç için yeterlidir. Bu özellik büyük ihtimal alacağınız e-ticaret yazılımında olabilir.
  14. Tarama bütçenizi düzenlemelisiniz. Tarama bütçesi arama motorlarının siteleri gün içinde taradığı sayfa sayısıdır. Önemsiz sayfaları taramasına engel olmalısınız. Bunu Google Search Console yardımı ile yapabilirsiniz.
  15. Google Search Console yardımı ile sitenize gelen bağlantıları kontrol ederek, rakipleriniz tarafından gelen spam, kötü amaçlı, sıralama düşürücü backlinkleri tespit ederek, bunları engellemelisiniz.
  16. İlk zamanlarda kesinlikle backlink, backlink paketleri adı altında satılan hiç bir hizmet almamalısınız. Sitenizi tam anlamıyla oturmuş olana kadar, google sizi farkedene kadar herhangi özel çalışma yapmamalısınız. ( Bu süreç, sizin sitenizle ne sıklıkla ilgileneceğinize göre değişir, ortalama süre 3-6 aydır.)

Sizin için çok karışık terimler olabilir. Fakat site içerisinde bir çok SEO konulu kapamlı içerik ve rehberler hazırlıyorum. https://dijitalpazarlamadunyasi.com/seo/ sayfasından ulaşabilirsiniz.

Google Reklamları

Yavaş yavaş dijital pazarlama yapmaya, reklam vermeye hazır gibiyiz. Dijital pazarlamanın belkide en altın avantajlarından biri olan yeniden pazarlama bizim için ideal. Ancak bunun için sitemize girmiş, ürün incelemiş kullanıcılar olması gerekli.

Yeniden Pazarlama: Sitenize giren kullanıcılara daha sonra reklamlar veya başka şekilde ulaşılan pazarlama türü.

Not: Google reklamları, sadece müşteri kazanmak değil, aynı zamanda marka bilincini arttırmak ve SEO’yu beslemek amacıyla yapılır. SEO beslendiğinde, ileriye dönük başarı elde edilecek ve organik aramalarda üst sıralarda yer almış olacaksınız. Böylelikle ekstra reklam maliyetinden kurtulmuş olursunuz.

Şimdi bazı Google araçlarından bahsedelim;

Google Analytics: Sitenize giren kullanıcıları, ne kadar süre durduklarını, hangi kaynaktan geldiklerini (google, youtube) vb bilgilerin tutulduğu araçtır.

Google Ads: Google arama sonuçlarında veya Google’ın reklamlarını yayınlayan binlerce sitede reklamlarınızı yayınlayabileceğiniz platform.

İlk olarak E-ticaret sitemize Google Analytics kurulumunu yapmalısınız. Bu oldukça basit bir işlemdir. Sitenize ekleyeceğiniz küçük bir kod ile işlem tamamdır.

İlk olarak amacımız, potansiyel müşteriyi gerçek müşteriye dönüştürmek 🙂 . Dolayısıyla sitenize giren, alışveriş yapan, veya potansiyel müşteri olabilecek ziyaretçiler gerekli. Bunun için sosyal medyayı kullanabilir ve blog içerikleri yayınlayabilirsiniz.

E-ticaret siteniz için her ürün veya kategoriye özel reklamlar hazırlamalısınız. Her kategori için ayrı çalışmalar yapmalısınız. Örneğin;

  • Hangi tip müşteriler satın alma işlemi yapmış?
  • Hangi kaynaktan gelen ziyaretçiler daha çok alışveriş yapmış?
  • Sitede kaç saniye duranlar satın alma işlemi gerçekleştiriyor?
  • Satın almadan çıkan müşteriler kimler? Hangi kaynaktan geliyorlar? Hangi reklamdan geliyorlar?
  • Hangi reklamdan gelen ziyaretçinin satın alma oranı daha yüksek?
  • Hangi reklamın maliyeti, kar’a oranla diğer reklamlardan daha yüksek? Ya da düşük?
  • Sitede kalma süresi en çok olan reklam hangisi?
  • Hangi blog içeriği, daha çok müşteri kazandırdı?

Bu gibi soruların cevabı için birer kitle daraltmaları ve analizler yapmanız gerekiyor. Bir bakıma elinizde ideal müşteri kitlesi oluşturacak veriler yaratmamız gerekiyor. Persona diye de adlandırabileceğimiz bu kitleleri gelin beraber oluşturalım.

Örneğin;

  • Sitenizde 30 saniyeden uzun süre vakit geçiren ziyaretçiler.
  • Sadece /ayakkabi-modelleri/ sayfasını gezmiş ziyaretçiler.
  • En az 2 sayfa gezmiş ziyaretçiler.
  • En az 30 saniye süre geçirmiş, en az 2 sayfa gezmiş ve /ayakkabi-modelleri/ sayfasını gezmiş ziyaretçiler.
  • Twitter.com’dan gelen, en az 2 sayfa gezmiş, minimum 30 saniye süre geçirmiş, sadece /ayakkabi-modelleri/ sayfasını gezmiş ziyaretçiler.

Görüldüğü gibi sırasıyla kitleleri daralttım. Biz bu kitlelere reklam vereceğiz. Yani yeniden pazarlama yapacağız. Belki de her kitle için özel reklam oluşturmalı, bu reklamları analiz etmelisiniz. Bunun gibi bir çok kitle daraltmasını Google analytics sayesinde yapabilirsiniz.

Tüm kitle daraltma işlemlerini https://dijitalpazarlamadunyasi.com/google-ads-yeniden-pazarlama-kurulumu/ adresinde sizler için bilgilendirmiştim. Reklam verme işlemlerini burada halledeceğiz.

Kitle daraltma işlemlerini hallettikten sonra artık reklam verebilirsiniz.

Google Ads için ekstra bir kuruluma gerek yok. Sadece yeni açılan hesaplarda reklam vermenizi ve fatura ayarlarını yapmanızı isteyebilir. Şimdi sizlerle basit bir Google Ads Reklamı verelim.

google ads reklam verme

Ana ekrandan Yeni Kampanya butonuna tıklayın.

google ads reklam verme

Daha sonra Satış -> Arama Ağı seçeneğine tıklayın. Aşağı da web sitesi ziyaretlerine tıklayın, e-ticaret site adresinizi girin ve devam tuşuna basın.

Sırasıyla alanları dolduralım.

Kampanya adı: Anlaşılabilir bir kampanya ismi.

Ağlar : İlk olarak arama ağı deneyebilirsiniz. Görüntülü arama ağı için grafik bilgisi gerektirebilir.

Diğer ayarları göster diyerek bitiş tarihini belirleyebilirsiniz.

Konumlar: Hizmet vereceğiniz bölgenin kapsadığı alan.

Diller: Türkçe ve İngilizce. İngilizce olmasının sebebi ülkemizde bazı kullanıcılar bilgisayar ve telefonlarını, tüm dijital platformlarını ingilizce kullanabiliyor.

Hedef Kitleler: Burada az önce kitle daraltması için oluşturduğumuz kitleleri seçeceksiniz. Sırasıyla;

Gözat > İşletmenizle etkileşimde bulunma biçimleri > Web sitesini ziyaret eden kullanıcılar >

Burada vereceğiniz reklama göre uygun kitlenizi seçebilirsiniz. Fareyi üstüne getirdiğinizde tahmini veri gözükecek. Elinizde yeteri kadar veri bulunmadığını düşünüyorsanız biraz beklemekte fayda var. Sitenize ziyaretçi çekmeye çalışmalısınız.

Bir alt sekmede Hedefleme seçerseniz, kampanyanız sadece sizin oluşturduğum kitleye gösterilecek. İlk reklamlarınız için ideal seçenektir.

Gözlem seçerseniz sizin oluşturduğunuz kitle ve daha fazlasına gösterilir. Amaç, kampanya performansını yükseltmek için sizin oluşturduğunuz kitleden farklı olarak potansiyel ziyaretçi kitlesine de reklam göstermek. Bu doğrultuda sizin gelecek reklamlarınızın hedef belirlemesinde yardımcı olacaktır.

Bütçe: Günlük olarak ayrılan bütçedir. Lütfen ilk reklamlarınızın bütçesini fazla abartmayın.

Teklif Verme: Hangi hedefe odaklanmak istiyorsunuz? Kısmına “Tıklamalar”, daha sonra “Maksimum tıklama başına maliyet teklifi için bir sınır belirleyin.” seçeneğiniz işaretleyin.

Çünkü google sizin tam olarak ne istediğinizi anlayamaz. Diğer seçenekleri bütçenizi kısarak deneyebilirsiniz. Sebebi ise reklamınız için her TBM’ye (tıklama başı maliyet) örneğin 0.30 TL öderken, diğer seçeneklerde google para kazanmak için 1 TL gibi fiyatlara çıkabilir. Belki total’de size daha fazla müşteri getirebilir fakat bu deneyimlenerek yapılması gereken bir seçenektir.

Reklam Uzantıları kısmını şimdilik atlayın. Kaydet ve Devam et diyerek reklam grubu oluşturma sayfasına gelin.

Reklam Grubu Adı: Anlayabileceğiniz bir isim koyabilirsiniz.

Gelelim altta ki boş alana. Burası sitenize girmiş ziyaretçilerin, daha sonra Google’da aradığında sizi bulacağı kelime gruplarıdır. Yani siz bu alana “siyah topuklu ayakkabı modelleri” kelime grubunu eklediniz. Sitenize giren ziyaretçi daha sonra google’da ” siyah topuklu ayakkabı modelleri” araması yaptığında reklamlarda sizin siteniz gözükecek.

Dikkat: Bu alana anahtar kelime eklerken 3 farklı seçenek var. Geniş eşleşme, sıralı eşleşme ve tam eşleşme. Aşağıda ki resimde kullanımları mevcut.

google ads reklam grubu oluşturma e-ticaret

Geniş Eşleşme: Eş anlamlı kelimeler, alakalı aramalar dahil edilebilir. Reklamlar yazım yanlışı, eş anlamlı kelimeler, alakalı aramalar ve diğer alakalı varyasyonları içeren aramalarda gösterilebilir.

Sıralı Eşleşme: Öncesinde ya da sonrasında ek kelimeler bulunan yakın varyasyonlarını içeren aramalarda gösterilebilir.

Tam Eşleşme: Sadece yazacağınız anahtar kelimeyi arayanlar reklamınızı görebilir.

Burada karar size kalmış. Geniş eşleşme de google sandığınız kadar güzel iş çıkartmıyor. Sıralı eşleşme ve Tam eşleşme bizzat tercihimdir.

Anahtar kelime fikirleri alın: Eğer aklınızda kelime gelmiyorsa buraya yaptığınız işi yazabilir ve hemen altında ki önerilere bakabilirsiniz.

Tüm kelimeleri eklediğinizde sağ tarafta ortalama tbm tutarı gözükecek. Yani Google’da bu kelimeleri arayan insanların her tıklamasında siz orada ki tutarı ödeyeceksiniz. Bazı kelimelerin Tbm’si yüksek olabilir. Kaydet ve Devam et’e tıklayın.

Reklam Oluşturun: Burada google’da gözükecek reklamı tasarlayacaksınız. Aşağıda örnek reklam hazırladım.

google ads reklam oluşturma eticaret

Kaydet ve devam et’e tıklayın. Daha sonra Yayınla diyerek reklamınızı yayınlayabilirsiniz.

Kitle daraltması ve Google Ads reklam düzenlemelerini yaptık. Tek yapmanız gereken dönüşümleri izlemek için hedef eklemek. Yani verdiğiniz reklam sayesinde sitenize gelen ziyaretçilerin amacınıza ulaşıp ulaşmadığını analiz edeceksiniz. Örneğin sipariş vermek gibi.

Google Analytics ekranında Yönetici > Görünüm > Hedefler yolunu izleyin.

google reklamları hedef belirleme

Yeni hedefe tıklayarak, amacınıza göre bir hedef belirleyin. Aşağıda ben Sipariş Verme olarak seçtim.

hedef belirleme detay

Daha sonra devam edin ve hedefinize bir isim verin. Satış sonrası “sipariş tamamlandı” sayfasını hedef olarak vereceğim için ilk seçeneği seçtim.

google reklamları hedef belirleme

Sipariş tamamlandı sayfasının şu şekilde olduğunu varsayalım. Her E-ticaret alt yapısında farklı olabilir.

dijitalpazarlamadunyasi.com/siparis-tamamlandi/xxxx

Yukarı da ki adresde xxxx olarak belirtilen takip kodudur. Her sipariş için farklı oluşturulur. Ben de Şununla başlar diyerek xxxx kısmı sildim ve tüm siparişleri kapsayacak şekilde ayarladım.

Değer kısmı sizin bu dönüşümden elde edeceğiniz kar olarak nitelendirilebilir. Yani Google Analytics sayesinde ne kadar harcama yaptığınıza karşılık ne kadar para kazandığınızı ayarlayabilirsiniz.

Tabi ki de bu değer her üründe farklı olacağı için ben örnek vermek amaçlı yazdım. Siz ilk reklamlarınızda yazmayabilirsiniz. Ya da tek ürün bazlı e-ticaret siteniz var ise belirtebilirsiniz.

Sonuç olarak yaptıklarımızı bir özet geçelim.

  1. Google Ads ile yeniden pazarlama kurulumu
  2. Verdiğimiz reklamların dönüşümünü izlemek için Google Analytics ile hedef belirleme

Şimdi geldi analiz kısmına. Bunun için bir kaç gün reklam vermemiz gerekiyor. Daha sonra google analytics ekranında Edinme -> Google Ads -> Kampanyalar yolunu izleyin.

google analytics kampanya analizi

Ekranın sağ kısmında ki Dönüşümler kısmında, ayarladığımız hedefin seçili olduğundan emin olun.Ekrana baktığımızda ise tıklanma sayısı, maliyet, tbm, kullanıcılar, oturum, hemen çıkma oranı gibi veriler bulunmakta.

Tabi ben reklam vermediğim için veriler 0’ı gösteriyor :))…

Bizim için en önemli olan nokta sipariş tamamlandı sayısı ve maliyet. Burada ki verilere bakarak ne kadar maliyet harcadığınızı ve ne kadar sipariş aldığınızı anlayabiliyoruz.

Her ürün için ayrı değer atayabilmek, yazılım bilgisi ve ileri derece Google analytics bilgisi gerekir. Ek olarak Google Merchant Center bilgisi gerektirir. Bizim şimdilik yaptığımız başlangıç için en ideal işlemlerdir.

Dijital pazarlama ile ilgili diğer içeriklerimi https://dijitalpazarlamadunyasi.com/dijital-pazarlama/ adresinden ulaşabilirsiniz.

Dijital pazarlama hakkında bizzat Google’ın sunmuş olduğu ücretsiz sertifikalı programa https://learndigital.withgoogle.com/dijitalatolye adresinden ulaşabilirsiniz.

Kaynak: https://support.google.com/google-ads/search?q=dijital+pazarlama

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

dijitalpazarlamadunyasi.com 2019 | 360 Derece Dijital Pazarlama