Dijital Pazarlama Dünyası

Görsel Aramalarda Üst Sıralara Çıkmak

Görsel Aramalarda Üst Sıralara Çıkmak

Google görsel aramalar‘da üst sıralara çıkmak çok da zor değildir.Veri uzmanlarının yaptığı araştırmalar sonucu; Google arama motorunda yapılan aramaların, üçte biri görsellerde yapılmaktadır. Bahsi geçen arama motorunun genel arama hacmi düşünüldüğünde, muazzam bir kitle ile karşı karşıyayız.

Görsel aramalar bu konuda, bireylerin ihtiyaçlarını karşılayabilecek tarzda tasarlanmıştır. SEO yani arama motoru optimizasyonu burada devreye girmektedir. Metinin içeriği dahi, önem arz etmektedir. Farklı olan durum ise; bu optimizasyon işleyişi tanımlama özelliğine dayanıyor. Bu konuyu başlıklar halinde inceleyerek, inşa etmeye çalışalım.

Görsel İçeriğin Optimizasyonu

Öncelikli olarak web sitenizde yer alan tüm görsellerin, bir optimizasyona ihtiyacının olduğunu unutmayın. İçeriğinizin orijinal olmasına bu konuda gerek yok. Fakat sizin web sitenizde olduğunu, arama motoruna bildirmeniz gerekiyor.

Bu durumu arama konsolundaki üyeliğinizle, yazınızı bildirerek yapıyorsunuz. “Google Search Console” kullanmalısınız. Şuraya tıklayarak google arama konsoluna ulaşabilirsiniz. Bu sayede botlar içeriğinizi hızlı indexler ve aramalarına kayıt edip kullanıcıların aramalarında çıkar. Gerek ana sayfanıza gerekse de yazıların içeriğinde yer alan görseller, sitenize eklenmeden önce birkaç aşamadan geçmesi gerekiyor. Bu aşamaları liste halinde verelim.

Görseli Tanımlayın

Alternatif metin ve altyazı bölümlerini kullanmalısınız. Görselin ne olduğunu, neyi ifade ettiğini açıklayan SEO uyumlu yazı yazmanız gerekiyor. Bu yazı metnin veya web sitenizin anahtar kelimesini 1 adet içermelidir. Aynı süreç içerisinde görseli net olarak ifade etmelisiniz.

Görseli Boyutlandırın

Her web sitenin kendine ait yazı ve görsel anlayışı mevcut. Bu konuyu daha detayı açıklayalım. Yazı tipi, boyutu, rengi, arka planı ve hiyerarşik başlıklar her web site için farklıdır. Eklenecek fotoğraf ve resim gibi metinlerin de belli boyutları ve ölçüleri mevcuttur ki bu da her web site için farklıdır.

Bu konuda yazı için nasıl programınız mevcut ise, diğer bileşenler içinde aynı tarzda programa ihtiyacınız var. Bir yazıda kullandığınız fotoğraf ve resim gibi içeriklerin boyutları, sabit olmasına özen gösterin. Yazı ile resimler bir bütün olmalı. Bu hem arama motorları hem de, kullanıcılar için bir bütünlüğü ifade eder.

Görselleri Sınıflandırın

Web sitede yer alan tüm görseller için, ayrı bir sayfa oluşturabilirsiniz. Oluşturduğunuz sayfayı, içeriklerdeki görseller için ayırın. Yazılarınızda kullanılan resim ve fotoğraf gibi unsurları, o sayfaya ekleyin.

Panoramik bir görüntü oluşturabilirsiniz. Her eklenen unsur için, yazının linkini ekleyin. Ayrıca görsellerinizin alt bölümüne tanım yapın ve site içi link inşanız resim benzeri unsurlar içinde olmuş olacaktır. Bu sayede bahsi geçen unsurlar, daha kolay arama motorlarında çıkacaktır.

İçeriklerde Sınırlı Görsel Kullanın

Kelime sayısına göre, resim vb unsurları kullanmanızı sınırlandırmalısınız. Örneğin 500 kelime bir yazı için, 2-3 adet içerik kullanabilirsiniz. Az olması sıkıntı yaratmazken, çok fazla sayıda olması arama motorlarının index alması için sıkıntı yaratır. Tabi bu durum fotoğraf veya resim tabanlı içerik üreten web siteler için gerekli değildir. Çünkü o sitelerin tasarımları ve SEO yapılandırması ürettikleri içeriklere göre uygundur.

Görselin Doğruluğu

Eklenen içeriğiniz ile tanımladığınız kelime grubu aynı olmalıdır. Yani webmaster blogu için eklediğiniz görselleriniz, başka bir anlamı ifade ediyorsa; Google görsel aramalar da çıkma ihtimali yok. Bunun için arama motorlarının bünyesinde, gerçek kişiler görevalıyor. O yüzden insanları atlatmak pek mümkün değil.

Yukarıdaki maddelerde Google Görsel SEO çalışmasının nasıl yapılacağı hakkında fikir sunulmuştur. Tüm arama hacimlerinin üçte birlik kısmını ifade eden görsel aramaları, kesinlikle dikkate almalısınız. Web siteniz için güzel bir kaynak olabilir. Hem metin aramasında hem de diğer aramalarda da ilk sayfaya çıkmayı hedeflemelisiniz.

Tek bir hedef üzerinden gidip başarılı olma olasılığı, birçok hedef üzerinden gidip başarılı olma olasılığından çok daha düşüktür. Arama motorları, sadece metin arama üzerine çalışmıyor. Diğer arama yollarını da dikkate almalısınız.

ETİKETLER: ,
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 3 YORUM
  1. Süleyman basir özkaya dedi ki:

    Her kezin üzerinde uzman olduğu ama cok az kişinin başardığı iş seo

  2. Merve dedi ki:

    Herkese merhaba google görselde öne çıkmak benimde çok merak ettiğim bir nokta idi. Web sitem var ve henüz çok yeni. Bu makale işime çok yarayacak, teşekkürler.

  3. Mehmet Cankurt dedi ki:

    Çok faydalı bir makaleydi görselleri ile ilgili bir çok şey öğrendim. hatalarımı da öğrendim. emeğine biligine sağlık

dijitalpazarlamadunyasi.com 2019 | 360 Derece Dijital Pazarlama