A’dan Z’ye İnternet Sitesi Kurma
İnternet sitesi kurmak günümüzde oldukça ihtiyaç görülmektedir. Neredeyse her işletmenin internet sitesi olması gerekmektedir. Yazımız da bir internet sitesinin baştan sona nasıl kurulduğunu öğreneceksiniz.
İçindekiler
İnternet Sitesi Nasıl Açılır ?
İnternet sitesi nasıl açılır sorusu oldukça genel bir kavram.Herkes internet sitesi açar fakat içeriğini belirlemek ve tasarlamak asıl meseledir.Bir bilgi sitesi mi, e-ticaret sitesi mi veya firma sitesi açacaksınız? Çünkü her amaç için farklı sistemler mevcut.Biz en başından başlayalım.
İlk öncelikle internet sitesi oluşturmak için adımız(domain) olması gerekiyor. Domain, facebook.com twitter.com gibi adreslerdir. Aynı zamanda her web sitesinin barındırıldığı sunucular olur. Sunuculara yüksek performanslı bilgisayarlar diyebiliriz.
Web site içerisinde ki bilgiler bu sunucularda saklanır. Web sitenize girmek isteyenler aslında arka tarafta ilk olarak bu sunuculara erişir ve oradaki bilgileri de tarayıcı(chrome) bize gösterir.
Bu sunucular bir kaç aylık veya yıllık olarak, domainler ise sadece yıllık olarak satılır. Daha sonrasında devam etmek isterseniz uzatırsınız. Alan adınızı ve sunucunuzu benimde satın aldığım firmadan, şuradaki bağlantıdan satın alabilirsiniz.
İnternet Sitesi Maliyeti
İnternet sitesi masrafı ortalama fiyatı 100-150 TL dir. Domain ücreti yıllık Ülkemiz’de 6-9 dolar arası değişmektedir.
Yüksek trafik almayan siteler paylaşımlı sunucular kullanır. İşletme web sitesi veya yeni bir blog sitesi olacağını düşünürsek düşük hosting paketleri işimizi görecektir. Ortalama yıllık 50 TL gibi ücreti vardır. Hosting servisini de buradaki bağlantıdan alabilirsiniz.
Domain ve Hosting paketinizi aynı yerden alırsanız sıkıntı çekmezsiniz. Farklı yerlerden alırsanız ayarlamalar yapmanız gerekmektedir. Bunun için her iki hizmet sağlayıcısına ticket atarak sorununuzu giderebilirsiniz.
Web sitesi açma maaliyeti biraz daha artabilir. WordPress alt yapısını kullandığımızı var sayarsak,özel tasarım temalar için 100-150 tl gibi ücretler vermeniz gerekebilir.
İnternet Sitesi Tasarlama
İnternet sitesi tasarlama aslında zor bir iş değildir.Bir domainimiz ve hostingimiz olduğuna göre yolu yarıladık. Sıra geldi sitemizin alt yapısına. İlk olarak wordpress gibi ücretsiz açık kaynaklı bir altyapı seçebilirsiniz. Öğrenci olduğunuzu var sayarsak bu çok işinize yarayacaktır.İşletme olduğunuzu da ve her şeyden tasarruf yaptığınızı düşünürsek güzel bir seçim olabilir 😊 .
Çünkü yolunda başında sıfırdan site yazdırmanın anlamı yok. En basit bir web site yazım fiyatları şu anda 1000 lira. Yeni mezun arkadaşlar faturasız +500 fiyatlarında yapabiliyor. WordPress sayesinde ücretsiz binlerce tema (tasarım) ile web site hazırlayabiliriz. WordPress kişisel bir yayın sistemidir. Bu sitede wordpress alt yapısını kullanmaktadır. WordPress türkçe olup kullanımı olduka basittir.
Google yüzlerce kaynak ile tema yükleyebilir ve sitenizi özelleştirebilirsiniz. Hakkımızda iletişim gibi temel bilgileri doldurarak bu işi halledebilirsiniz. İlerleyen zamanlar zaten işin mutfağını anlayacak ve ücretli temalar kullanmak isteyeceksiniz.
WordPress Kurulumu
WordPress nasıl kurulur diye sorduğunuzu duyar gibiyim. Artık tüm sunucu sağlayıcıları, sunucu yönetim paneline wordpress kurulum özelliği getirdi. Size vermiş olduğum bağlantıdan hizmet satın aldıysanız. Sitenizin sunucu panelinden alt kısımnda wordpress’i seçerek yükleyebilirsiniz.
Yukarıdaki görselden wordpress kurulum sayfasına gidebilirsiniz.
WordPress kurulumu yaparken dikkat edeceğimiz sayfa burasıdır. Düzeltmemiz gereken yerler vardır.
Site name:İnternet sitenizin ismi
Site description:İnternet sitenizin açıklaması.
Admin Username:Wordpress yönetim paneline giriş yaparken kullanacağınız isim.
Admin password:Giriş Yaparken kullanacağınız şifre.
Bu sayfada başka bir ayara gerek kalmadı.Şimdilik herhangi bir tema seçebilirsiniz. Daha sonra değiştirebilirsiniz.Yükle butonuna basarak wordpress yüklemesine başlayacaktır.
Bu sayfa karşınıza çıktıysa wordpress kurulumu tamamlanmıştır. Artık düzenlemeye geçebiliriz.
WordPress Genel Ayarlar
siteadresiniz.com/wp-login.php adresine giderek yukarıdaki giriş sayfasına ulaşabiliriz. Kurulum yaparken belirlediğimiz username ve password ile giriş yapıyoruz.
Görünüm>Temalar>Yeni ekle yolunu izleyerek tema yükleyebiliriz. Öne çıkan sekmesinde güzel temalar bulmak mümkün. Güzel bir tema kurduktan sonra, 1. görseldeki özelleştir sekmesine tıklayalım.
Bu sayfada yaptığımız değişiklikleri birebir görebiliyoruz.İşimiz bittikten sonra yayımla diyerek değişiklikleri kaydediyoruz.
Yazılar>Yazı ekle sayfasından yazı yayınlayabiliriz. Örneğin bu yazıyı bende bu sayfadan hazırladım. Başlık ekle kısmı yazı başlığıdır. Alt kısmı yazı içindeki bileşenlerdir. Yazacağımız yazıları buraya yazıyoruz. Resim ekleyeceğimiz zaman sağ taraftan veya sol taraftaki + işaretinden ekleyebiliriz.
Sayfalar kısmından hakkımızda iletişim gibi sayfalarınız düzenleyebilirsiniz. Yazı ekle sayfası ile aynı mantıktadır. Sadece sayfalar’a yorum yazılamaz.
Yazı yazarken oluşturduğunuz kategorileri ve sayfaları buradan menü oluşturarak menüye ekleyebilirsiniz. Görmüş olduğunuz gibi alt menümde sadece sayfalar var. Üst menümde ise kategoriler. Tabi ki de bu kullanıma göre değişir. Bu menüleri ise biraz önce anlattığımız özelleştir kısmından düzenleyebilirsiniz.
İnternet sitesi kurmak aslında bu kadar kolay. Asıl mesele fikir. Bu yazı yazma ekranını şahsen 5-6 yıldır görüyorum. Her defasında farklı fikirler ile bu tür işlere giriştim. Defalarca zarara uğradım fakat bıkmadım.
Dijitalpazarlamadunyasi.com projesini kesinlikle bıkmadan aylaraca sürdüreceğim. Umarım sizde güzel projeler ve fikirleri hayata geçirir emeklerinizin karşılığını alır hayallerinize ulaşırsınız.
WordPress websitesi kurmak, yönetmek ve öğrenmek isteyenler için çok kolay bir arayüz. Binlerce ücretsiz web tasarımları ve eklentileri sayesinde, sitenizi hem kendinizi geliştiriyorsunuz. Güzel bir konuya değinmişsiniz. İlk websitesini kuracak olan insanlara wordpress tavsiye ederim. Website kurmak artık çok kolay fakat sizinde dediğiniz gibi önemli olan fikir ve sabır ve severek yapmanız.