Küçük İşletmeler İçin Dijital Pazarlama (Temel Seviye)
Küçük işletmeler için dijital pazarlama nasıl olmalı? İşletmeler için instagram kullanımı nasıl olmalı? Nereden Başlanmalı?
Günümüz çağında işletmeler artık internetle tanışmak istiyor.Kurumsallaşma, reklam veya bilinirlik açısından önem taşıyan küçük işletmeler için dijital pazarlama fikirleri sizi yormayacak cinsten. Her şeyden önce kurumsal kimliğiniz dijital pazarlama için olmazsa olmazlardan.
İçindekiler
1-İlk İş Kurumsal Kimlik Oluşturma
Kurumsal kimlik çok kapsamlıdır. Bunun içine web sitesinden, mail sayfamız, hizmet sunumu veya koli tasarımı gibi etkenler girebilir. Biz temel ihtiyaçları açıklayacağız.
İsim
Çevreniz de her ne kadar logo, marka isim ile uğraşmadan bir şeyler yapabilenler olabilir. Ancak kurumsal kimlik oluşturma açısından bu ilerleyen zamanlarda sıkıntı çıkartabiliyor. Bizim ilk işimiz işletmemizi tanımlayan bir marka ve logo yaratmak. Bu sanıldığı kadar basit değildir. Çünkü marka isimlerinin insanların üzerinde psikolojk etkisi olabiliyor. Örneğin cips markaların hepsinin sonu s ile bitmesi gibi. Lays, doritos, patos. Yapılan araştırmalar s harfinin insanda acıkma hissi yarattığı söylenmekte. Bu konuyu daha detaylı incelediğimiz Marka oluştururken isim belirlemek adlı sayfamıza giderek aklınızdaki sorulara cevap vermiş oluruz.
Logo
Marka ismi bulduysanız sıra logoda. Logo çalışması için grafik tasarım hizmetleri veren firmalar ile anlaşabilirsiniz. Aynı zamanda kartvizitinizde aradan çıkarmış olursunuz. Logo tasarlarken kullanılan renkler oldukça önemli. Günümüzde en çok siyah tonları seçiliyor. Sizde sektörünüze göre seçim yapabilirsiniz. Logo belirlemede ve renklerin anlamları hakkında daha fazla bilgi almak için logo tasarımında bilinmesi gerekenler adlı sayfamızı okuyabilirsiniz.
Web Site
Logoyu da hallettiğimize göre web sitesi açabiliriz. İnternet site açmak zorunlu değil. İnternetten satmak istiyorum diyorsanız biraz zamana ihtiyacımız var. E-ticaret konusu sizi biraz sıkabilir çünkü e-ticaret sanıldığı kadar kolay değildir. Yüksek yatırım gerektirir. E-ticaret için site açmak yerine mevcut pazar yerlerinden mağaza açabiliriz.Örneğin n11, gittigidiyor gibi. Biz ilk olarak sosyal platformlardan, instagram üzerinden satışa başlayalım. Fakat sadece iletişim adreslerimizin, resimlerimizin olduğu bir internet sitesi fena olmaz. Sektörünüz ve isteğinize göre internet sitenizi ücretli-ücretsiz tasarımlar ile kullanabilirsiniz. Hazır sistemler işimizi oldukça görecektir. Çünkü günümüzde kurumsal bir web site özel yazılımı minimum 1.000 lira tutarlarındadır. Fiyatları belirleyen bir çok unsur vardır.Bunlardan birkaç tanesi yazılan dil ve güvenlik.
Web siteleri programlama dilleri ile yazılır. Bir çok farklı dillerde yazılmaktadır. Fakat herkes site yazabilir. Önemli olan güzel bir yapı oluşturması ve açık bırakmamasıdır. Php(programlama dili) dilinde özel yazılmış web sitesi sizin işinizi görebilir. Dolayısıyla iş yaptıracağınız firma ile detaylı görüşmeniz gerekebilir. Ama ben tasarruf ediyorum ve biraz ilgiliyim diyorsanız wordpress tabanlı ücretsiz alt yapıya sahip web sitesi işinizi görebilir.Dilerseniz baştan sona internet sitesi kurmayı anlattığım, A’dan Z’ye internet sitesi kurma adlı sayfamı okuyabilirsiniz.
İhmal etmeyeceğimiz nokta seo.Seo bir arama motoru optimizasyonudur.Arama motorlarında web sitelerin üst sıralarda çıkması için yapılan işlemler diye tabir edebiliriz. Web sitemizi insanların bizi tanıması için yapmış olabiliriz. Fakat marka etkileşimi açısından seo oldukça önemlidir. Kimi küçük işletme bu yüzden kaybediyor olabiliyorlar. Çünkü site açmak demek artık 8-9 yaşındaki kardeşlerimizin yaptığı bir iş.
2-Küçük İşletmeler İçin Sosyal Medya
Tüm küçük işletmeler için sosyal medya artık olmazsa olmazlardan.Çünkü her işletmenin bir kolu sosyal ağ olmuş durumda.İşletmemiz için sosyal medya hesabı olmalı.Sosyal medyayı düzenli, bilinçli bir şekilde kullanmayı ihmal etmeyelim.Kullanıcı adı alırken daha kurumsal kullanıcı adları seçelim.Örneğin tire, aralarda büyük küçük harfler kullanmayalım.Örneğin BuRsA_GeLinlİk gibi kullanıcı adlarından Kaçınalım.Bunun yerine Bursagelinlik kullanıcı adı bizim için ideal.
Pazarlama stratejileri arasında müşteri odaklılık sosyal ağlar noktasında önem taşıyor.Bir işletmeyseniz ve sosyal medya platformlarında yer almak istiyorsanız tüm müşterilerinizi memnun etmeye çalışmalısınız.Çünkü memnun olmayan müşteriler özgürce hakkınızda yorum yapabilmekte.Tabi ki de negatif yorumlara ihtiyacımız var.Fakat bu yorumların sayısı fazla ise bir yerler de tersik var demektir.
Sosyal Medya Kullanımı Özen Gösterilmeli
Günümüzde her işletmenin instagram hesabı kesinlikle olmalıdır. Özel günlerde paylaşım yapmaya özen gösterelim.Özel günlere özel kampanyalar yapılabilir.Örneğin 23 Nisan’da çocuklara %20 indirim gibi.Ürünlerimizi, sergilerken fotoğraf çekimine dikkat edelim.
İşletmeler için sosyal medya profili tamamladığımıza göre, artık en önemli etken kullanıcılar ile harekete geçmek.Bunun için kampanya yapmamız gerekiyor.Yani tanıtım.Fakat amacımız satıştan ziyade tanıtım.Adı üstünde tanıtım amaçlı bir içerik oluşturup reklam verebiliriz.İlk süreçte satış odaklı kampanyalar düzenlemek kullanıcılarımızı sıkacaktır.
Video paylaşmaya özen gösterelim.Örneğin kufaör işletiyorsanız videolar hazırlayabilirsiniz.Kuaför adı altında hesapları takip etmeniz kesinlikle şart.Etkileşime geçmeniz ortak çekilişler yapmanızı şiddetle tavsiye ederim.Paylaştığı içeriklerden fikir üretebilirsiniz.
İşletmeler için sosyal medya kullanımında en önemli etken rakipler.Rakiplerinizin neler yaptıklarını analiz edin.Örneğin saç kesim, boyama gibi videolar genellikle ilgi çekmekte. Zaten benzer hesapları takip ettikten sonra keşfete düşecek paylaşımlarda hesaplarla alakalı olacak. Keşfete düşen paylaşımları inceleyerek fikir bulabilirsiniz.
Kafe işletiyorsanız ürünlerinizi güzel bir ışıklandırmayla yayınlayabilirsiniz. Örneğin yazın akşam saatlerinde soğuk bir içeceği paylaşarak takipçilerinizi kafenize çekebilirsiniz. Gençlerin olduğu bir konumdaysanız akşamları küçük oyunlar düzenleyebilirsiniz.
Dijital pazarlama zeminimizi hazırladık.Artık paylaşım yapma ve dolayısıyla kullanıcılar ile iletişime geçme zamanı. Ancak unutmayın ki sosyal platformlar sadece satış kanalı değildir. Ürün satışı yapan bir işletmeniz var ise ilk paylaşımlarınız satış odaklı olmamalı. Daha çok markanızı, mağazanızı tanıtan içerikler paylaşabiliriz.
Örneğin “Mağazamıza nasıl ulaşabilirsiniz” adlı video çekerek müşteri kitlenizi genişletebilirsiniz. Başka bir örnek olarak mevcut müşteriyi elde tutmak istiyorsanız “Mağazamızda 2. alışverişinize %10” indirim gibi bir kampanya yapabilirsiniz. Tabi ki kar oranını belirleyerek 😊 .
Sosyal medya hesaplarımıza takipçi kazanmak için mevcut müşterilerimizi kullanabiliriz.Mağazamıza büyük bir instagram kutusu hazırlayarak gerilla pazarlama örneği yapabiliriz. Her ne kadar dijital pazarlama konuşuyorsak birbirleriyle bağlantılı pazarlama türlerini kullanmalıyız.
Ek olarak “İnstagram hesabımızı takip edenlere 100 lira üzeri geçerli İndirim” veya “Şimdi #mağazaismindeyim etiketi ile selfie paylaşıp bizi etiketleyenlere özel %15 indirim” adında kampanyalar yapabiliriz. Hem ciromuzu arttırabilir, hem de organik ve cüzi giderler ile hesabımızın reklamını yapabiliriz.
Küçük işletmeler için dijital pazarlama sorununuzu umarım gidermiş bulunuyorum. Takıldığınız bir konu var ise yorum kısmından sorabilirsiniz. Web site kurulum kısmında sıkıntı çıktıysa yardımcı olabilirim. Hayırlı işler bol kazançlar.
Benzersiz ve özgün içerikli yazınız dikkatlice okudum ve çok faydalandım. bilginize ve emeğinize sağlık.
Küçük işletmeler için belkide en önemlisi kurumsal kimlik ve web sitesi oluşturmak. Ama çoğu küçük işletme bunu görmezden geliyor ve hak ettiği yere ulaşamıyor.