Dijital Pazarlama Dünyası

Rakip Analizi Nasıl Yapılır?

Rakip Analizi Nasıl Yapılır?

Rakip sayısının her gün arttığı bu günlerde, analiz yapmadan başarı kazanmak mümkün olmayabiliyor. İster internet siteniz, ister işletmeniz olsa bile, kesinlikle rakip analizi yapmalısınız.

Google’da yükselmek isteyen her internet sitesi bu analizleri yapmak zorunda. Web sayfanıza seo çalışması yapmak, google’da yükselebilmesini sağlayan işlemler anlamına gelir. Bu çalışmaların içinde Rekabet analizi de yer alır. Peki nereden başlamalıyız?

Rakip analizi yapmak, rakip sitede nelerin eksik nelerin fazla olduğu gibi soruların cevabıdır. Bu işlem aslında swot analizi ile yapılır.

Swot analizi bize, aslında google’da nasıl yükselirim sorusunun cevabını vermiş olur.

Swot kelimesi, 4 ana özelliğin ingilizce baş harfleridir. Bunlar: Strengths (güçlü yönler), Weaknesses (zayıf yönler), Oppurtunities (fırsatlar), Threats (tehditler) dir.

Bu 4 ana özellik sayesinde rakip sitenin güçlü yönlerini, zayıf yönlerini, fırsatlarını ve tehditlerini listeleyerek yol haritası çizebilirsiniz.

Güçlü yönler ve fırsatlar, mutlaka kendimizde olması gereken özellikler, zayıf yönler ve tehditler ise, bunlara hazır olmamız gereken özellikler.

Bir seo rakip analizinde incelenen unsurlar şu şekilde sıralanabilir;

  • -Backlink Analizi
  • -Kaynak Trafik Analizi
  • -Anahtar kelime trafik analizi
  • -Reklam Analizi
  • -İçerik Analizi

Bu unsurları incelerken kullanmamız gereken bazı araçlar var. Örneğin semrush,ahrefs gibi. Bunlar internet ortamındaki siteleri analiz eder. Hangi site hangi trafikten hit alıyor, en çok hangi arama sorgusundan tıklanma alıyor gibi. Fazla zaman kaybetmeden başlayalım!

1-Backlink Analizi

Backlink, başka sitelerden gelen bağlantılardır. Rakip sitenize gelen backlinkleri, semrush.com veya ahrefs sayesinde bulabiliriz. Semrush.com ücretli bir araçtır fakat 7 gün ücretsiz kısıtlı sürümü bulunmakta. Ahrefs ise 7 günlük planı 45 TL. Alırken sanal kart kullanmaya dikkat edelim. Otomatik ödemeye alabilirler.

Semrush ekranında backlink analizi için rakip site adresimizi yazıyoruz. Ardından “Referring Domains”, yani referans domainler kısmına tıklıyoruz.

rakip site backlink analizi

Resimde görüldüğü gibi ilgili site 42 adet farklı siteden bağlantı almış. Aşağı doğru iniyoruz.

rakip site backlink görüntüleri

Burada rakip sitenin aldığı backlinkler gözüküyor. Site adresi benim olduğu için karaladım 😊 . Bizim yapacağımız ilk iş bu siteleri listelemek. Ardından hangi kelime ve sayfalara backlink aldığını öğrenmek, işimize yarayacaktır. Bunu için “Anchors” sekmesine tıklayalım.

rakip site backlink kelimeleri

Rakip site, “ek iş” kelimesine 21 farklı siteden backlink almış. Ben yine karaladım. Şimdi buraya kadar bildiklerimizi listeleyelim.

-“Ek iş” kelimesine 21 farklı siteden backlink(Siz birden fazla çıkartacaksınız)

-Toplam 42 siteden backlink

Yapacağımız en basit işlem şu şekilde. İlgili 42 site içerisinden 5 adet belirleyin. Daha sonra backlink alınan kelimeleri listeleyin. Yani “ek iş”. 1 Ay içinde periyodik olarak, bu 5 adet siteden, belirlediğimiz kelimeleri içeren backlink almaya çalışabilirsiniz. Daha sonraki aylarda, periyodik olarak bu işlemi devam ettirebilirsiniz. Böylelikle rakip sitenin aldığı backlinklerden bizde almış olacağız.

2-Kaynak Trafik Analizi

Rakip sitenin en çok kaynak aldığı yerler görmek için 3 aracımız var. Ahrefs, alexa ve similarweb. Biz ücretsiz olan alexa ve similarwebi kullanacağız. Alexa’da üye olmaya gerek yok. Sadece site adresini yazarak görebiliriz.

rakip site kaynak analizi

Gördüğünüz gibi dijital pazarlama dünyası, google hariç facebook, r10 ve wmaraci sitelerinden ziyaretçi alıyormuş. https://www.alexa.com/siteinfo sitesine giderek rakip siteyi araştırabilirsiniz.

Bir rakip olarak kendime baktığımda, yapmam gereken ilk şeylerden biri sosyal medya ve r10, wmaraci sitelerine ağırlık vermek.

3-Anahtar Kelime Trafik Analizi

Rakip sitenizin en çok hangi anahtar kelimeler sayesinde trafik aldığını, yine semrush.com sayesinde öğrenebiliriz. Alexa’dan da öğrenebiliriz fakat bize detaylı sonuç lazım. Semrush sitesinde, “organik search” sayfasına tıklıyoruz. Ardından position kısmına geliyoruz.

rakip site anahtar kelime analizi

Görüldüğü gibi rakip site, en çok 3 adet anahtar kelimeden hit sağlıyor. Traffic bölümündeki oranlardan yola çıktık. Pos kısmı, ilgili aramada, rakip sitenin kaçıncı sırada olduğunu gösteriyor fakat fazla güvenmeyin derim.

Yapacağımız işlemlerden birisi, bu ilk 3 anahtar kelimeyi( rakip sitenin temel trafik kaynağı olduğu için) listeye alalım. Bu kelimelere benzer veya bu kelimeleri içeren içerikler üretmeye başlayalım. E-ticaret sektörü ise, dönüşüm göstereceğini düşünüyorsanız adwords reklamı verebilirsiniz.

4-Reklam Analizi

Rakipleriniz reklam veriyor mu? Hangi kelimelere reklam veriyor? Bu gibi soruları bize yine semrush cevaplıyor. “Advertising Research” sayfasına tıkladığımızda, rakip sitenin hangi kelimelerde reklam verdiğini görebiliyoruz.

rakip site reklam kelime analizi

Seo arama sorgularında reklam veren bir siteyi görüyorsunuz. Bir seo firması, rakibi olan bu sitenin kullandığı reklam kelimelerini kullanmalı.

5-İçerik-Makale Analizi

İçerik analizi yaparak rakip siteden bir adım öteye geçebilirsiniz. Aslında seo dediğimiz kavram tamamen bu anlattıklarımızdan ibaret diyebiliriz. Güzel bir analiz ve analize karşılık yapılan çalışmalar, web sayfalarını google’da üste çıkartır. İçerik analizi yaparken sorulan sorular ise şu şekilde;

  • İlgili site ne sıklıkla içerik üretiyor?
  • İçeriklerde h tagı kullanımı nasıl?
  • Resim alt etiketü nasıl düzenlenmiş?
  • Anahter kelime yoğunlu % kaç?

Kısa bir özet geçmeden önce, bu konu hakkında detaylı bir yazımız var. https://dijitalpazarlamadunyasi.com/seo-uyumlu-makale/ sayfasında Seo ve kullanıcı uyumlu makale yazımını anlattım. Dilerseniz oradan inceleyin. Şimdi özete geçelim.

Örneğin rakip site 3 günde bir makale paylaşılıyorsa, sizde bu rutine uymalısınız. H tagları, her içerikte farklılık gösterir. O yüzden içerik hazırlarken o sadece ilgili sayfayı inceleyin. İlgili sayfanın resim alt etiketlerinde, hangi anahtar kelime kullanılıyorsa bunları listeleyin. Ardından sizde benzer içeriklerde kullanmaya çalışın. Anahtar kelime yoğunluğu %3 varsayalım. Sizde en az anahtar kelimesi %3 oranına sahip bir makale yazacaksınız.

Sonuç olarak rakip siteyi her yönden analiz ettik. Şimdi kolları sıvayıp güzel bir yol haritası oluşturmanın tam zamanı. Umarım güzel sonuçlar elde edersiniz.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

dijitalpazarlamadunyasi.com 2019 | 360 Derece Dijital Pazarlama