Dijital Pazarlama Dünyası

SEO Yaparken Unutulan Etkenler

SEO Yaparken Unutulan Etkenler

SEO yaparken unuttuğumuz önemli etkenler olabiliyor. Bu etkenler her ne kadar basit gibi görünse de, sıralama değişikliliğinde önemli rol alabilmekte.

Gelin şimdi unutulan ve önemli SEO etkenlerini maddeler halinde açıklayalım.

Markalaşma(Branding)

Markalaşma, SEO’da dolaylı yoldan bir başarı kaynağıdır. SEO’nun temel taşı olan backlink mantığının altında Branding dahil olabilir.

Şöyle ki, yapılan çalışmalar aslında birer marka gibi gözükme çabası. Backlink çalışmaları, hemen çıkma oranları, sitede kalma süresi gibi çalışmalar ile biz Google’a “kullanıcı için değerli, marka olmuş, diğer sitelerden referans alıyor” hissiyatı yaratıyoruz.

Birinci önceliğimiz marka olmak ve branding’i yükseltmek olduğunda, radikal anlamda çok güzel sonuçlar alabilirsiniz.

Gelin şimdi Branding’i etkileyen faktörleri inceleyelim.

1-Returning Visitor(Geri Gelen Kullanıcı)

Kullanıcıyı geri getirmeniz gerek. Web sitenize gelen kullanıcı daha sonra mutlaka web sitenizi ziyaret etmeli. Bu durumda Dijital Pazarlama alanında yeniden pazarlama(Remarketing) dediğimiz işlem devreye giriyor.

Yeniden Pazarlama bir çok şekilde yapılabilir. Örneğin;

  • Sosyal Medya, Facebook Pixel
  • E-mail Aboneliği
  • Google Ads(Adwords)
  • Push Notification(Tarayıcı bildirimleri)
  • Mobil Uygulama Bildirimleri

Kullanıcıları sosyal medya hesaplarınızı takip ettirerek, e-mail bültenine üye yaparak, Push Notification bildirim izni verdirterek daha sonra onlara ulaşabilirsiniz.

Google Ads ve Facebook Pixel ile, sitenize gelen kullanıcıları bir havuza kaydedebilir, daha sonra bu kullanıcılara özel reklamlar gösterebilirsiniz.

Google Ads Yeniden Pazarlama Kurulumu için https://dijitalpazarlamadunyasi.com/yeniden-pazarlama-kurulumu/ bağlantısı size yardımcı olabilir.

Google Analytics -> Kitle -> Davranış -> Yeniler-Geri Gelenler yolunu izleyerek sitenizde ki Returning Visitor oranını görebilirsiniz. Burada ki veriyle yeni hedefler belirleyebilirsiniz.

2-Direkt Ziyaretçi

Direkt ziyaretçi, tarayıcıdan web site adresi yazarak gelen ziyaretçilerdir. Yani örneğin bir konuda rehber niteliğinde içerik paylaştınız. Uzun bir içerik olduğu için kullanıcı sık kullanılanlara ekledi. Daha sonra oraya tıklayarak tekrar içeriği okudu.

Bu senaryo Branding’i etkileyen temel faktörlerden biridir. Kullanıcılara öyle bir deneyim sunun ki, daha sonra sizin sitenize kendiliğinden gelsin.

Kullanıcılara; “Acaba yeni içerik girişi yaptı mı?”, “Yeni ürünlerin girişini yaptı mı?” Gibi soruları yansıtabildiğiniz de, Branding kavramının temelini atmış olacak ve Returning Visitor basamağını geçeceksiniz.

3-Marka Aramaları

Arama sorgularında sitenizin aratıldığı, ve tıklama aldığı senaryodur. Örneğin “SEO etkenleri dijital pazarlama dünyası” gibi. Ya da sadece marka olarak aranma da olabilir.

Eğer kullanıcıya güzel bir deneyim sunarsanız, onlar ile duygusal bağ kurabilirseniz, yani marka olursanız, bu 3 maddeyi kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz. Tabi bunun için içeriklerinizin kaliteli olması gerekir.

Şimdi içerik konusunu ele alalım.

İçerik

İçerikler veya ürünler, ya da hizmet sayfası çok özenli bir şekilde hazırlanmalı. Artık SEO yaparken içeriğin önemi büyük derecede arttı.

Rakiplerinizi inceleyerek onların ne yaptıklarını, ne tür kaynaklar kullandıklarını incelemeniz gerekir. Onlardan daha kaliteli veya onların yapmadığını yapmanız gerekebilir.

Örneğin ben bir içerik yazarken rakiplerime baktığımda hepsi aynı ve genel konulardan bahsetmiş. Üstelik hepsi eski,otoriter(güçlü, domain değerleri yüksek) sitelerdi.

Ben onlardan farklı olarak genel konuları özet geçtim ve asıl önemli konulara, rakiplerde anlatılmayan konuları açıkladım. Sonuç ne mi? İlk 3 ve 5 te geziniyorum 🙂 .

“İçerik kraldır, süreklilik ise kraliçedir.” -Ayhan Karaman

4-Makale

Google, içeriğinizde ki bilgileri anlayabilecek kapasitede. Artık eskisi gibi ücretli makale yazdır, bağlantı al devri kalkıyor. İçerik özenle hazırlanmalı ve kaliteli olmalı. Kullanıcıya her türlü materyal ile bilgi verilmeye çalışılmalı(video, gif). Tüm bunlar yapılırken az ama öz bilgi verilmeli.

E-ticaret siteleri için ürün sayfaları tek tek özenle hazırlanmalı. O ürünü alacak kullanıcıya o ürün hakkında detaylı bilgiler verilmeli. Gerekirse rehber videolar çekilmeli.

5-Hedef Kitle

İçeriğiniz tamamıyla hedef kullanıcıya hitap etmeli. Mantık çerçevesinde aynı konuda olan içerikleri tek bir içerikte yazmanız gerekebilir. Böylelikle Google’ın yinelenmiş içerik konusunda ki engelini aşmış olacaksınız.

İçerik, tam olarak o içeriğe ait hedef kitleye hitap etmeli.

6-Header(Başlık) Etiketleri ve Description

Header(H1, H2..) etiketleri doğru, hiyerarşik bir şekilde kullanılmalı. SEO’nun önemli bir parçasıdır.

Bir çok hazır script veya temalarda, kategori, özel sayfalarda ki başlıklar(title) H2 olarak ayarlanmış olabiliyor. Bunları H1 olarak değiştirilmesi gerekir.

Meta description etiketi kullanılmayan sayfalarda google veya kullanılan SEO eklentileri, otomatik olarak ilk cümlecikleri description olarak indexler.

Herhangi bir header etiketine verdiğiniz kelimenin arama sorgusunda, description olarak, o header etiketinden sonra ki ilk cümleler description olabilir.

Sonuç olarak her ne kadar özel meta description ayarlaması yapıyorsak da, H2, H3 etiketlerinden sonra ki cümleler de birer description sayılabilir. Bu küçük detayı güzel bir SEO stratejisi olarak da kullanabiliriz.

7-Materyal-Kaynakça

Detaylı bilgi içeren araştırmalarda Google, içeriğinizde ki materyallere bakabilir. Özellikle video eklenen içerikler, aynı otoriteye sahip sitelerden daha iyi sıralama alabiliyorlar.

Bir kurum, kuruluş veya markayı konu alan içeriklerde, markaya ait otoriter site/sitelere bağlantı çıkılması gerekebilir. Örneğin google araçlarının kullanımı ile ilgili içeriklerde, ilgili aracın veya google’ın bağlantılarını vermek gibi. Dofollow bir şekilde 🙂 .

8-Paragraflar

Paragraf uzunlukları, dolaylı yoldan birer SEO etkenidir. Kullanıcı Deneyimi kısmına da dokunan bir konudur. Kullanıcılar uzun uzun yazılmış paragrafları okumak istemeyebilirler. Sitenizden çıkıp başka siteye girmek, istediğimiz en kötü senaryodur.

Kullanıcılara daha net, sade bir şekilde bilgi vermelisiniz. Paragrafları ikiye bölerek onları sıkmayacak, ilk görünüşte korkutmayacak içerikler hazırlamanız etkili olacaktır.

Aynı zamanda okuduğunuz bu bölge gibi renklendirmeler kullanıcıyı çekecektir.

Sonuç olarak kullanıcıya uğraşılmış, kaliteli duygularını yaşatarak, sitenizde zaman geçirmesini sağlayabilirsiniz. Böylelikle yeni okurlar, takipçiler dahi kazanabilirsiniz.

9-Resimler ve Alt Etiketi

Resimlerinizi kesinlikle optimize edin. Bu sayede sayfa yükleme zamanınız azalır ve Google’ın pagespeed testinden iyi sonuç alabilirsiniz.

Resim alt etiketi, resminizin ne ile ilgili olduğunu belirtir. Google bu şekilde resim hakkında bilgi sahibi oluyor şimdilik. Alt etiketi olmayan resimlerinizi belirleyin ve kesinlikle düzenleyin. Alakalı ve anahtar kelime olabilecek kelimeleri alt etiket olarak belirleyin.

Link İnşası-Dahili Bağlantı

Link İnşası veya Dahili bağlantılar, Google’a verdiğimiz önemli sinyallerden biridir. Dahili bağlantı zaten olması gereken bir etken. Ancak bunu bilinçli ve senaryo haline getirirseniz daha güzel sonuçlar alabilirsiniz.

11-Dahili Bağlantı Kullanımı

Web sitenizin her sayfasını birer domain gibi görürseniz daha iyi anlayabilirsiniz. Her sayfada ki otorite-güç, diğer sayfalara aktarılıyormuş gibi düşünün.

Örneğin çok önem verdiğimiz, çalışmalar yaptığımız, sıralamada yükselmesini istediğimiz sayfamız var. “SEO Teknikleri” sayfası olsun. Bu sayfaya giden dahili bağlantılar, diğer sayfalara nazaran daha çok olmalı. Örnek vermek gerekirse;

link inşaası

Yukarı da Sayfa-8 bizim “SEO Teknikleri” sayfamız. Konuyla alakalalı sayfalardan, bu önem verdiğim sayfaya dahili bağlantı vermem lazım.

Sayfa-1-2-3-4 den alakalı sayfalara(5-6-7)’ye bağlantı verdim. Daha sonra tamamen alakalı olduğunu düşündüğüm Sayfa-8’e yani yükselmek istediğim sayfaya bağlantı verdim.

Sayfa 8’den de bağlantı verebilirim tabi ki de. SEO’da net olan hiç bir şey yoktur. Ama total olarak Sayfa-8’e giden bağlantı sayısı, diğerlerine göre fazla olmalı.

10-Anasayfa Gücü

Anasayfa gücü diğer sayfalara nazaran daha güçlüdür. Anasayfanızdan verdiğiniz bağlantıları özenle seçin. Sıralama almasını istediğiniz sayfanızı kesinikle anasayfanız da geçirmeye çalışın. Örneğin menü kısmında.

Çünkü bu sayede her sayfada bu bağlantı gözükmüş olacak, diğer bağlantılara göre daha fazla dahili bağlantı sayısına ulaşacaktır.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 1 YORUM
  1. Seslikat dedi ki:

    Merhaba Hocam teşekkür ederiz,biz yeni başlayanlar için gayet faydalı olmuş,devamını bekliyoruz

dijitalpazarlamadunyasi.com 2019 | 360 Derece Dijital Pazarlama