Dijital Pazarlama Dünyası

SEO’yu Olumsuz Etkileyen Sayfalar

SEO’yu Olumsuz Etkileyen Sayfalar

SEO’yu olumsuz etkileyen faktörlerden biri, web sitemizdeki hata olarak görmediğimiz sayfalar veya bağlantılardır. Gözden kaçan bu küçük hataları kolaylıkla düzeltebiliriz. Hadi küçük bir SEO analizi ile bu hataları belirleyelim.

SSL Sayfalar ve Yönlendirme

Google, SSL sertifikası olmayan sayfaları tamamen güvensiz olarak görüyor. Çoğu tarayıcı, ssl sertifikası olmayan web sitelerine “güvenli değil” ibaresi koyuyor.

Bu hem kullanıcıları korkutup başka sitelere yönlendiriyor, hemde google gözünde negatif bir sinyal olarak algılanıyor.

Ücretsiz SSL sertifikalarını web sitemize eklesek bile, bazı küçük ayarlar eklemeniz gerekiyor. Http, yani ssl sertifikası olmayan sayfaların google’da indexlenme ihtimali var. Yada daha önceden indexlenmişte olabilir.

Bunun için tüm http bağlantısını, https bağlantısına yönlendirmeniz gerekli. Gerekli ayarlamaları ilgili hosting sağlayacınız ile iletişime geçerek yapabilirsiniz.

Geç Yüklenen Sayfalar

Siteniz genel olarak hızlı yükleniyor olabilir. Ancak yorum sayısı yüksek sayfalarınız veya herhangi bir sebepten dolayı bazı sayfalarınız geç yüklenebilir.

Hem kullanıcıyı sıkacak, hemde arama motorları tarafından sevilmeyecektir. Google gelecek güncellemelerin de yavaş açılan sitelerde ekrana bir ibare koyacak ve kullanıcının siteden uzaklaşmasına sebep olacaktır.

Kullanıcı deneyimi faktörlerine de giren geç açılan sayfalar, kesinlikle düzeltilmelidir. Kullanıcı Deneyimi(UX) ve SEO ilişkisi hakkındaki içeriğimize https://dijitalpazarlamadunyasi.com/kullanici-deneyimi-ve-seo-iliskisi/ adresinden ulaşabilirsiniz.

Geç açılan sayfaları, Google Search Console aracındaki hız bölümünde görebilirsiniz. Bu sayfaların geç açılma sebeplerini araştırarak gidermelisiniz.

Genel olarak fazla yorumdan kaynaklı olabiliyor. Yorum atan her kullanıcıya ayrı profil resmi attığı için. WordPress kullananlar için FV Gravatar Cache eklentisini kurarak ilgili optimizasyon işlemini yapabilirsiniz.

Kırık Bağlantılar

kırık bağlantı ve seo

SEO çalışmalarında dikkat edilen diğer faktör kırık bağlantılardır. Kırık bağlantılar, yani bozuk, çalışmayan, unutulmuş bağlantılardır. Örneğin yayınlamış olduğunuz içeriği daha sonra silmek, kırık bağlantıya yol açacaktır.

Web sitenizde kırık bağlantı bulundurmamaya özen gösterin. Çünkü hem kullanıcılar için rahatsız edici bir durumdur. Hem de kullanıcı, ulaşmak istediği sayfaya ulaşamayacaktır. Dolayısıyla hemen çıkacaktır.

Arama motorları tarafından da sevilmeyen bağlantılardır. Çünkü arama motorları yapay zekaları sayesinde, kırık bağlantıları anlayabilir. Düşük puanlı sayfa statüsüne koyar.

Bu olumsuzluktan kurtulmak için sayfa oluştururken doğru karar verilmelidir. Kötü bir senaryo olarak kırık bağlantı oluşmuş ise, bu bağlantıları belirleyerek alakalı sayfalara yönlendirilmesi gerekir.

En kötü ihtimal, anasayfaya yönlendirilmesi gerekir. Kötü olmasının sebebi ise, ilgili kırık bağlantıdaki anahtar kelimelerin, ana sayfa adresini etkilemesidir.

Kırık bağlantıları, Google Search Console aracı size belirli dönemlerde iletecektir.

Arama Sonuç Sayfaları

Bu özelliği Türkiye’de birkaç e-ticaret sitesi, SEO stratejisi olarak kullanmakta. Site içi arama sayfası, google sıralamaların da çıkmakta. Örneğin google’da “seo çalışması” aramasında, x sitesinin site içi arama bağlantısının bulunması gibi.

Ancak bu yöntem, marka olmamış siteler için oldukça negatif bir sinyal. İlgili e-ticaret siteleri, markalarına, yani google’ın onlara verdiği değere güveniyor.

Google ,marka olmuş sitelerde küçük ayrıntıları görmeyebiliyor. Mesela haber siteleri gibi. Ancak bu tanım, hiçbir zaman onları cezalandırmayacak anlamına gelmiyor.

Dolayısıyla oyunu kurallarına göre oynamanız gerekli. Web sitenizin arama sonuçlarının bağlantısını mutlaka arama motorlarına engellemeniz gerekiyor.

Header Tagları

Arama motorlarının, herhangi bir sayfanın ne ile ilgili olduğunu anlamak için baktığı ilk etkenlerden biri header taglarıdır. Header tagları arasında da ilk olarak H1 tagına bakmakta.

H1 tagı, herhangi bir içeriğin ana başlığı anlamına gelir. Dolayısıyla içerikte birden fazla H1 tagı varsa, bu kafa karıştıracaktır. Arama motorları bu durumdan uzun vadede kesinlikle hoşlanmazlar.

Yine de söylemek gerekirse, başarı sağlayabilir. Fakat spam kullanımdır, uzun vadede ilgili sayfa sıralama kaybedecektir.

Web sitemizin her sayfasında, maksimum bir H1 tagı kullanılması gerekir. H2 ve diğer tagların sayı sınırları yoktur. Ancak bir sayfa içerisinde maksimum bir H1 tagı kullanılmalıdır.

Description’suz (Açıklamasız) Sayfalar

Arama motorları, bir sayfanın ne ile ilgili olduğunu öğrenmek için baktığı diğer etkenlerden biri, descriptionlardır. Türkçe karşılığı açıklama anlamına gelen descriptionlar, meta etiketi sayesinde ayarlanır.

Description ayarlamalarını, seo eklentileri kullanarak kolaylıkla yapabilirsiniz.

Arama motorlarındaki sonuçlarda, alt kısımlarında gözüken bölmedir. Sadece ayarladığımız description cümleciği değil, başka cümlelerde gözükebilir. Bu, aranan anahtar kelime ve içerikteki anahtar kelimenin yanındaki cümlecikler olabilir.

Meta etiketi özel olarak belirlenmeyen sayfalarda, arama motorları, ilgili sayfanın ilk paragrafından 130-150 karakterlik bölüm alırlar.
Mobil görünümlerde 130, masaüstü görünümlerde 150’ye kadar çıkabilir.

Sitemizin her sayfası için özel description belirlenmesi gerekir. Global mobil trafik akışı %80 oranlarına gelmiştir. Arama motorları, sitelerin mobil görünüm ve ayarlamalarına önem vermiştir. Dolayısıyla Description’ların 130 karakter sınırlarında tutulması gerekir.

ETİKETLER: , ,
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

dijitalpazarlamadunyasi.com 2019 | 360 Derece Dijital Pazarlama