Dijital Pazarlama Dünyası

Kullanıcı Deneyimi (UX) ve SEO İlişkileri

Kullanıcı Deneyimi (UX) ve SEO İlişkileri

Kullanıcı Deneyimi (UX) ve SEO, aslında birbiriyle tamamen doğru orantılıdır. Basit bir seo çalışması nasıl yapılır sorusunun cevabını aslında UX verir. SEO’da sayfada kalma süresi, sayfa geçişleri önemli olduğu için, bu etkenlere UX’da etki eder.

Kullanıcı Deneyimi Tasarımı, bir kullanıcının web sayfası hakkındaki hislerine dokunması için yapılan çalışmalardır. Peki kullanıcı deneyimi nasıl SEO‘ya etki ediyor? Aşağıda detaylı şekilde açıkladık 🙂 .

SEO olarak bilinen arama motoru optimizasyonu, aslında bizden tam olarak kullanıcı odaklı bir web sitesi oluşturmamızı istiyor.

Bu çıkarım kısa dönem çalışmalarında çürütülse de, uzun dönem hizmet verecek web siteleri için doğruluğu kabul edilir. Çünkü Google’ın karar vermesi biraz zaman alabiliyor. Hatta yeni açılan sitelere google ilk 1 yıl tolerans gösterebiliyor.

Dolayısıyla kullanıcı deneyimi düşük veya herhangi faktörü es geçen web siteleri diğer faktörlere yoğunlaşarak sıralama kazanabilirler. Örneğin backlink, yoğun anahtar kelime kullanımı gibi. Ancak elbet bir gün google, ilgili web sitelerine kırmızı kalemi çekmektedir. Bu örnek en çok panda algoritması sayesinde yaşanmıştır.

Kullancı Deneyimi(UX) Faktörleri

Kullanıcı deneyimi, bir internet sitesinin genel anlamıyla kullanıcılara güzel bir deneyim sunmasına yardımcı olur. Kısaca kullanıcıya yardım eder, ne hissettiğiyle ilgilenir diyebiliriz.

Örneğin paragraf satır sayıları, uzun kelimeli içeriklerde, ilgili alt başlıklara ulaşılabilmesi için içindekiler bölümü, sayfa açılış süresi gibi ayarlamalar diyebiliriz. Kullanıcı Deneyimi konusunda bilinen isim Peter Morville’ın tanımladığı 7 faktör ise şu şekilde;

  • Erişilebilirlik
  • Güvenirlik
  • Bulunabilirlik
  • Kullanılabilirlik
  • Faydalık
  • Değerli
  • Arzu edilebilirlik

Kullanıcı Deneyimi(UX) ve SEO İlişkisi

Site Tasarımı

Site tasarımı, web sayfalarındaki renk uyumları, menü, sayfa başlığı gibi bölümleri kapsar. Bu bölümlerin kolay ulaşılabilir ve anlaşılabilir olması gerekir. Doğru yazı renk ve fontu seçilerek kullanıcıyı zorlamamak gerekir. Böylelikle kullanıcı sıkılmayacak, siteden hemen çıkmayacaktır.

Günümüz internet ortamlarındaki vaktin %80’i mobil cihazlardan oluşmaktadır. Dolayısıyla web sayfalarının masaüstü tasarımlarından çok, mobil tasarımlara yoğunlaşması gerekebilir. Ek olarak web sayfasının, Google’ın mobil uyumluluk ve sayfa hız testi araçlarında uyumlu olması gerekir.

Mobil tasarımlarda ekran küçük olacağı için, site ilk açıldığında ilgili içeriğin altta olmaması gerekir. Kullanıcının rahatlıkla ulaşabileceği bir tasarım ile, sayfa yüklendiği ilk haliyle içeriğin başlaması gerekir.

Site Mimarisi

Site mimarisi kullanıcıların ilgili web sayfalarında istediği içeriğe rahat bir şekilde ulaşabilmesi için yapılan ayarlamadır. Bir kullanıcı, aradığı veya istediği sayfaya ulaşması için maksimum 3 kez sayfa gezmesi gerekir. Örneklendirecek olursak Anasayfa>Kategori>İçerik gibi.

Site Açılış Süresi

Sitenin açılış süresi oldukça önemli bir faktördür. Kullanıcılar yavaş açılan internet sitelerine güvenmiyebilir, geri giderek başka sitelere tıklayabilirler. Amerika’daki araştırmada, online alışveriş yapan insanların %51’i yavaş sitelerden alışveriş yapmadıkları gözlemlenmiştir.

Sitede Kalma Süresi

Kullanıcı deneyiminin başarılı olduğu bir internet sitesinde, sitede kalma süresi de sektöre göre başarılıdır. Çünkü kullanıcı deneyimi tasarımının başka bir amacıda, sitede geçirilen süreyi uzatmaktır. Dolayısıyla internet sitesine gelen kullanıcı, site içinde gezmeli ve zaman geçirmelidir.

Bunun için kullanıcılar ile aranızda samimi bir bağlantı oluşturmalısınız. Akıcı şekilde okunan ve samimi bir dil sergilenen içerikler sayesinde kullanıcı, içeriğin sonuna kadar gelebilir, yorum yazarak fikirlerini belirtebilir veya başka sayfalara gidebilir. Başka bir yöntem olarak paragraf aralarına sitenizdeki diğer ilgili içerikler ekleyebilirsiniz.

Serp

Serp, arama motoru sonuç sayfasına gelmektedir. SEO’nun en önemli faktörünün Markalaşma olduğu dönemlerindeyiz. Günümüz bir çok haber siteleri yoğun anahtar kelime kullanımı ve kısa içerikler ile sıralama almaktadır. Bunun sebebi Marka olmalarıdır. Dolayısıyla internet ortamında bir ürün veya hizmet sergiliyorsak, amacımız sadece tıklanma almak değil, marka yaratmak diyebiliriz.

featured snippet

Web sayfalarının Serp optimizasyonu yapması gerekir. Google son zamanlarında featured snippet olayına çok fazla önem verdi. Sıfırıncı sıra olarak tanımladığımız bu özellik, marka olmanın başlıca etkeni diyebiliriz.

Serp Optimizasyonuna, yapısal veri, featured snippet, yıldız oylamaları gibi etkenleri örnek verebiliriz.

Google’ın gelecek algoritmaların da, marka olmuş sitelerin arama sonuçlarındaki web adreslerini kaldıracağını duyurdu. Bazı ülkelerde yürürlüğe giren bu güncelleme ile, kendisi de bizzat markalaşmaya önem verdiğini belirtti.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

dijitalpazarlamadunyasi.com 2019 | 360 Derece Dijital Pazarlama