SEO’nun Tarihe Karışmış Teknikleri
SEO Teknikleri Google’ın her güncellemesinden sonra değişiklik gösterebiliyor. 2020 yılı başlarında Google’ın güncellemeleri, SEO alanına büyük etki gösterdi.
En çok bilinen tekniklerde, artık etkisini gideriyor. Ya da ters etki veriyor. 2020 yılında SEO tekniklerini uygularken dikkat edeceğiniz noktalar bu içerikte gizli.
Google 2020 çekirdek güncellemesi hakkında detaylara https://dijitalpazarlamadunyasi.com/google-cekirdek-guncellemesi/ adresinden ulaşabilirsin.
1-Dış Bağlantılar(Backlink)
Backlink, her zaman SEO teknikleri arasında kesinlikle yer alacaktır. Ancak ücretli tanıtım yazıları gibi işlemler tarihe karışıyor olabilir. Tanıtım yazısı alırken oldukça dikkatli olmalısınız. Çünkü google, 2020 güncellemesinde ücretli dış bağlantı veren siteleri keşfetti.
Dolayısıyla bu tarz sitelerden dış bağlantı alan siteler, sıralama kayıpları yaşadı. Bir çok seo uzmanı, ajans, şahıslar tarafından doğrulandı. Özellikle “News kayıtlı” adı altında bir çok tanıtım yazısı satan sitelerden bağlantı alanlar, oldukça sıralama kaybı yaşadılar.
Artık dış bağlantı alırken oldukça dikkat edilmesi gerekiyor. Her siteden dış bağlantı alınmaması gerekiyor. Kelime bağlantılarından daha çok açık url bağlantı alınması da bir çok uzman tarafından öneriliyor.
2-Robots.txt Dosyasında ki Noindex
Robots.txt , arama motorlarının botlarına bilgi vermek için kullanılır. Noindex sayesinde arama sonuçlarında gözükmesini, taranmasını istemediğiniz sayfalar bildirilirdi. Artık noindex işlemini robots.txt dosyası sayesinde yapamıyoruz.
Noindex işlemini en kolay haliyle meta etiketi ile yapabiliriz. Web sayfanızın <head> etiketinin altına ekleyerek yapabilirsiniz. Örnek;
<meta name=”robots” content=”noindex”>
Yukarıda ki kod’u eklediğiniz sayfalar, arama motorları tarafından index almayacaktır. SEO eklentiniz var ise ayarlardan noindex işlemlerini kolaylıkla yapabilirsiniz.
3-Featured Snippet
Featured Snippet, diğer adıyla sıfırıncı sıra olarak bilinen önizleme sayfası, google el atmış durumda. 2020 Öncesinde Google’da featured snippet olmuş içerikler, aynı sayfada 2. bir bağlantıya sahip oluyorlardı.
Dolayısıyla bu, hit trafiğinin büyük bölümünü ele geçiriyordu. Güzel bir SEO-SERP stratejisiydi. Ancak artık önizlenmiş içeriklerin bağlantısı, ikinci kez sonuçlarda gözükmeyecek.
Featued Snippet, yinede bir seo tekniğidir. Güncellemeden önce 2. bağlantının da sıralamada yer aldığını düşünürsek trafiğin büyük bir bölümünü bu sayede ele geçiriyorduk. Ancak yeni güncellemeden sonra pek bir anlamının kaldığı söylenemez. Tartışılan konular arasındadır.
4-Uzun Makaleler
Artık uzun makale diye bir kavram kalmadı diyebiliriz. Zaten uzun makale bir teknik değildir. Ama google uzun makale diye de sıralama da sizi yükseltmiyor.
Google, tamamen kullanıcı odaklı düşünmeye, karar vermeye başladı. İçerikte ki kelime sayılarının önemini yavaş yavaş kaldırıyor.
Daha da önemlisi, kelimelerin ne anlama geldiğini, içerikte gerçekten ne yazıldığını anlamaya başladı. Özellikle yeni çıkardığı YMYL sayfaları taramak için, yazarları araştırıyor ve yazarın o konu hakkında bilgili olup olmadığını anlayabiliyor.
YMYL: Sağlık, finans, borsa, döviz, kamu bilgileri, güvenlik gibi kullanıcıyı maddi ve/veya manevi zarara uğratabilecek bilgilerin içerdiği sayfalar.
Uzun makaleden çok, kullanıcının istediği, ona tam olarak hitap edecek bilgiler isteniyor. Kitlenizi iyi tanımanız, kitlenize uygun içerik oluşturmanız gerekiyor.
Detaylı araştırma gerektiren konular da elbette yeterli bilgi verilmeli. Fakat her arama sorgusuna hitap edebilmeniz için, içeriğinize gelecek her kullanıcıya istediğini verebilmeniz gerekir. Böylelikle kullanıcılar, sitenizden çıkıp başka siteler gezmek zorunda kalmazlar.
Bir çok arkadaşımın web sitelerimde yaptıkları ilk şeylerden biri, içeriği okumadan aşağı gezdirip göz atmak oldu. Daha sonra gözlerine çarpan şeyleri okudular. Örneğin kalın yazılmış kelimeler, renklendirilmiş kısımlar gibi. Mesela bunun gibi.. 🙂
5-Footer Bağlantılar
Footer backlinkler, çok tehlikeli olabiliyor. Aynı zamanda çok tartışılan bir konu. Yüksek trafik alan bir çok haber siteleri ve gazeteler, footer kısmına bağlantı koysalar da, bu bizim de koyacağımız anlamına gelmiyor.
Footer, hakkımızda, iletişim, künye gibi bilgilerin olduğu yerdir. Site hakkında bilgiler verir. Farkındaysanız büyük siteler, kendi bünyesinde ki siteleri footer alanına koyarlar. Her sitelerinde iletişim bilgileri olduğundan, google bu sitelerin aynı bünyede yönetildiğini, aynı şirkete sahip olduklarını anlayabiliyor.
Yine de söylemek gerekirse, başarı sağlayabilir. Ama radikal olacağı kesin değil. Domain otoritesi, branding’i yüksek olan web sitelerinde kullandığını görebilirsiniz. Ancak bir çok uzman, bu konuda net bir şey söyleyemiyor.