Dijital Pazarlama Dünyası

İnternetin Bilinmeyen Yüzü: Veri Savaşları

İnternetin Bilinmeyen Yüzü: Veri Savaşları

Günümüzde paradan daha önemli hale gelmiş veriyi yazımızda inceleyeceğiz.Veri hakkında bilginiz yok ise veri nedir bilgi nedir adlı sayfamıza gidebilirsiniz.

Telefonlarımızda android, ıos gibi yazılımlar yüklü.Bu yazılımların okuyabileceği programlar, yani uygulamaları da kullanıyoruz.İnstagram whatsapp gibi.İşte biz bu uygulamaları indirirken verdiğimiz izinler, bizleri ilgilendiren kısım.Kişisel veri kanunu da bu konuyla alakalı.İlk önce hangi uygulamalar tek çatı altında onları listeleyelim.

  • Facebook,instagram,whatsapp
  • Google android, youtube,gmail, google haritalar, chrome, google takvim, google kişiler vs…
  • Microsoft işletim sistemleri, microsoft office programları, windows server, xbox

Veri savaşlarının temelini oluşturan ve tekelleşme savaşları veren şirketlerimiz yukarıda.Sizin de görmüş olduğunuz gibi android işletim sistemli telefon kullanan bir bireyseniz, google hakkınızda çok şey biliyor.İzlediğiniz video türlerinden, yaptığınız aramalardan, chrome geçmişinizden size sizin bildiğinizden daha fazla bilgi sunabilir. 😊 Tabi ki de büyük firmalar veri alışverişleri yapmakta.Yoksa ayakta kalabilecek güçleri şimdilik hiç birinde yok.Google’da yaptığınız traş makinesi aramasından sonra instagram’da reklamını görüyoruz olmamız buna bir örnek.

Üstelik bu verilere erişebiliyoruz.Şahsen benim google’da kayıtlı 2 gb verim varmış (yaklaşık 1 film boyutunda).Siz de kendi verilerinizi öğrenmek istiyorsanız şuradaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

Veri Savaşları

Veri Savaşları

Günümüz de Huawei’ye yapılan Google’ın lisans iptali, İntelin sınırlamaları, Microsoft’un online mağazasından kaldırması gibi haberler, iki ülke arası problem gibi gözüksede, veri savaşının birer örneğidir.Big data diye tabir ettiğimiz olgu artık savaşa dönüşüyor.Markaların bundan rahatsızlık duyacağını sanmıyorum.Çünkü bahsettiğimiz marka çıkardıkları telefonlarla 1 yılda yükseliş rekorları kırmıştır.Haliyle veri alanı genişlemiştir. Büyüyen bir marka kendini satmayacağına göre işler değişiyor.Artık para değil veri konuşur hale geldi.

Dipnot olarak Huawei, cep telefonundan ziyade telekomünikasyon-internet ürünleri alanında zaten adını duyurmuş markadır.Verinin en temel kısmında kendisine çok iyi bir silah yapmıştır kendileri 😊

En basitinden bizim internete girmemizi sağlayan modem, router(yönlendiriciler) gibi cihazların üreticisidir.Ağ iletişiminde rol alan bu cihazlar sayesinde, Huawei zaten hakkımızda veri çekecek birinci markalardan biridir.

İnternetin bilinmeyen yüzü konusunda sadece Teknoloji dünyasında değil film dünyasında da savaşlar sürüyor.Dizi-film sektörünün lideri halina gelen Netflx, Captain Marvel için lisans alamadı.Geçtiğimiz aylarda Black Mirror: Bandersnatch filmi, kullanıcıların verdiği kararlara göre devam ediyor.Yani iki farklı senaryo mevcut.Filmin ortalarında size bir soru soruluyor ve bu soruya göre devam ediyorsunuz.

Netflx yapılan tercihlere göre kullanıcıları sınıflandırabilecektir.Özelleştirilmiş ürün yerleştirmeleri, kullanıcıya özel senaryolar sunabilecek.Bu yeni bilgi kaynağı ile Netflx, hakkımızda duygusal/psikolojik bir çok bilgiye sahip olabilecek.Yine aynı şekilde duygusal ve psikolojik yönden bizi etkileyebilecek ürünler sergileyebilecek.

Tekelleşme Savaşları

Tekelleşme savaşları

Veri savaşlarına bir diğer örnek ise Şirket satın alımları.Yani tekelleşme.Şimdi birazdan açıklayacağım rakamlar sizi ürkütebilir.

  • Teknoloji dünyasının rekor satışı, bilgisayar Üreticisi Dell’in veri tepolama şirketi EMC’yi 67 milyar dolara alarak gerçekleşti.
  • Microsoft, iş arayanları ve işverenleri bir araya getiren Linkedin’i 26,2 milyar dolara satın aldı.Böylelikle iş dünyasının lideri bir kez daha ağını genişletti.Bünyesinde Skype, Nokia gibi markalarda bulunmakta.Microsoft Linkedin ile beraber toplam +190 şirkete sahip.
  • Facebook, yani Mark Zuckerberg, en büyük satın alımını whatsapp ile gerçekleştirdi.Whatsapp 19 milyar dolara satın alındı.Ancak Zuckerberg’in turnayı gözünden vurduğu başka bir ticareti var.İnstagram’ı 30 milyon kullanıcısı var iken 1 milyar dolara satın aldı.Güncel olarak sosyal medyanın lideri olarak gözüken İnstagram’ın güncel piyasa değeri +100 milyar dolar.

Veri savaşları denilince akıla ilk gelenlerden instagram ve adwords(yani google),sanıldıkları kadar masum değiller.Ancak ve ancak dijital pazarlama konusunda işler karışık.Tüm bu satın alımların artık ticari hedef olmaktan çıkmış, ülkeler arası savaş haline gelmiştir.Bu alımları umarım ülkemiz de görebiliriz.

Kaynak: https://webrazzi.com/2016/06/17/en-pahali-satin-almalar/

Kaynak: https://pazarlamasyon.com/netflixin-yeni-pazarlama-stratejisi-interaktif-film-ve-dizi/

ETİKETLER: , ,
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 2 YORUM
  1. Mehmet Cankurt dedi ki:

    Dijital verinin önemini çok güzel anlatmışsınız. ağzınıza elinize bilginize sağlık. teşekkür ederim.

  2. cihatnet dedi ki:

    İnternet kullan bir kişinin verilerini, internette araştırdığı, ne aldığı, nelere ilgi duyduğunu öğrendiğinizde, dijital pazarlamada kişiye özel ürünler ve yöntemler kullanabilir. Örneğin, Nextfilx kullananlar, izledikleri filmlerin türüne göre netfilx dizilerinin kapaklarının değiştiğini fark etti mi? Aksiyon severseniz, aksyonlu bir kapak, romantik severseniz romantik bir dizi kapağı. Arkadaşlarınız bunları karşılaştırın fark edeceksiniz. Kısaca veri savaşlarını olması çok doğal, veriyi elinde tutan yukarıda yazdığım en basit örnekle pazarlama strateji olarak bile kullansa satışlarını ciddi derece etkiler.

dijitalpazarlamadunyasi.com 2019 | 360 Derece Dijital Pazarlama