Dijital Pazarlama Dünyası

Dijital Reklamların Dönüşüm Takibi ve Analizi

Dijital Reklamların Dönüşüm Takibi ve Analizi

Dijital alanda web sayfanıza yapılan reklamların dönüşümleri ve analizi bir çok araç ile yapılabilir.

Bu içerikte, dijital pazarlama alanında yapılan reklamların davranış analizlerini ve dönüşüm performanslarını Google Analytics, Utm kodu sayesinde yapacağız.

Google Ads(Adwords) Kampanya Analizi

Google Ads’te (Adwords) yapmış olduğunuz reklamların analizleri için ilk olarak Google Analytics ile Google Ads hesabınızı bağlamanız gerekir.

Bunun için Google Analytics Yönetici panelinden Google Ads Sekmesine tıklatın. Detay gerektirmeyen gerekli kurulum adımlarını gerekleştirin.

Daha sonra aşağıda ki gibi Edinme kısmından Google ads, daha sonra analizini yapmak istediğiniz kampanyanızı seçin.

Ekranda görüldüğü gibi dpd yenidenP Adlı reklamımın temel dönüşümlerini görebiliyorum.

Ne kadar tıklantığını, kullanıcılarını ve bu kullanıcıların kaç kere oturum açtığını görebiliyorum. Benim için en önemli unsur hemen çıkma oranı.

Bu oran bize, web sayfama gelen 10 kullanıcıdan 5’inin en az bir sayfaya tıkladığını gösteriyor. Hemen çıkma oranımı minimuma indirmem gerektiği için yapmam gerekenler;

Yeni reklam metinleri denemek, yeni hedef kitleler belirlemek, açılış sayfa tasarımını değiştirmek olarak sıralanabilir.

UTM Kodları ile Reklam Analizi

Vermiş olduğunuz banner, text bağlantı, mail ve sosyal medya gibi yönlendirmelerini UTM link oluşturarak takip edebilirsiniz.

UTM url veya UTM kodu ne işe yarar sorusuna, Google’ın özel kampanyalarınız için gelecek trafiği parametre ile filtreler cevabı verilebilir. Dijital pazarlama uzmanlarının analiz yapabilmeleri için altın değerinde bir yöntemdir 🙂 .

Bu kod ile yapacağınız tüm özel reklamları, kampanyaları Google Analytics ekranında görebiliriz. UTM url’sini otomatik oluşturmak için Buradaki bağlantıdan yardım alabilirsiniz.

utm kodo oluşturma

Örneğin yukarıdaki instagram’da hikaye için oluşturduğum reklam url’si :

  • https://dijitalpazarlamadunyasi.com/?utm_source=instagram&utm_medium=hikaye&utm_campaign=dpkategori
  • https://dijitalpazarlamadunyasi.com/?utm_source=instagram&utm_medium=hikaye&utm_campaign=dpkategori2

Dpdkategori2 diye bir adet daha url oluşturdum. Şimdi bu bağlantıya tıklayanların Google Analytics’de nasıl göründüğüne bakalım.

Görmüş olduğunuz gibi İnstagram üzerinden oluşturacağım hikaye reklamlarını kolaylıkla ayırt edebiliyorum. Eş zamanlı olarak görebildiğim gibi günün sonunda edime -> Kaynak/aracı kısmından da görebilirim.

Örneğin yukarıda xxx sitesinden aldığım banner reklamı için aşağıdaki bağlantıyı oluşturmuştum.

  • https://dijitalpazarlamadunyasi.com/internet-sitesi-acmadan-once-bilmeniz-gerekenler/?utm_source=kaynakadresi&utm_medium=banner

Görüldüğü gibi sitede geçen süreyi, hemen çıkma oranlarını görebiliyorum. sitedeki süreleri ortalamama göre güzel fakat hemen çıkma oranı düşük. Burada açılış sayfasında kullanıcıları yönlendirecek sinyaller oluşturmam gerekebilir.

İçerik sitesi olduğum için benim amacım kullanıcıyı sitede tutmak ve sayfalar arası gezdirmek.

E-ticaret siteleri, Analytics sayesinde bir hedef belirleyerek, kullanıcının siteye geldikten sonra ne yaptığını, ürünleri sepete ekleyenleri, ödeme sayfasından sonra ödeme yapmayanları dahil öğrenebilirler.

Daha sonra satın alma potansiyeli olan kullanıcıları, örneğin site içi arama yapanları, oluşturacakları kitlede tutabilirler. Basit bir hedef kitle oluşturma ve yeniden pazarlama yapımını anlattığım içeriğime https://dijitalpazarlamadunyasi.com/google-ads-yeniden-pazarlama-kurulumu/ bağlantısından ulaşabilirsiniz.

Bu yöntemler ile basit şekilde analiz yapabilir ve karar verebilirsiniz. Herkese gönülden sevgiler.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

dijitalpazarlamadunyasi.com 2019 | 360 Derece Dijital Pazarlama